Προκλητικό φεστιβάλ αφιερωμένο στην Τσαμουριά

Δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα

Δελτίο Τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, 30 Σεπτεμβρίου 2007.    « Ενώ εδώ, στην Ελλάδα, δείχνουμε ένα περίεργο και, θα έλεγα, επικίνδυνο εφησυχασμό, οι «Τσάμηδες» εξακολουθούν να προκαλούν. Έτσι, στο κεντρικό στάδιο της πόλεως των Αγίων Σαράντα, οργανώθηκε πρόσφατα ένα προκλητικό φεστιβάλ. Όπως πληροφορούμεθα από την Εφημερίδα της Ελληνικής Μειονότητος «ΛΑΪΚΟ ΒΗΜΑ» (φ.8.9.2007), «από τις 31 Αυγούστου και έως την 2α Σεπτεμβρίου, στο στάδιο «Α. Ντάϊκος» των Αγίων Σαράντα, φορτωμένο με συνθήματα για το Κόσσοβο και την Τσαμουριά, διεξήχθη το πρώτο φεστιβάλ με τραγούδια και χορούς, αφιερωμένα στην Τσαμουριά». Εξ’ άλλου, «στην είσοδο του Μεγάρου Πολιτισμού της πόλης (των Αγίων Σαράντα) άνοιξε έκθεση, όπου παρουσιάζονταν χάρτης της Τσαμουριάς, μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο... με απόψεις και στοιχεία από τη μεγάλη «γενοκτονία» που υπέστη ο Τσάμικος λαός κ.α.».

    Το πιο ανησυχητικό - σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του «ΛΑΪΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ» - είναι ότι «το φεστιβάλ οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Καλλιτεχνικό Ίδρυμα του Αλβανικού Έθνους και με τη χορηγία του Δήμου των Αγ. Σαράντα» (οι υπογραμμίσεις, δικές μου).

    Είναι - το λιγότερο - περίεργο, από το ένα μέρος να προσπαθεί η Ελλάδα να καλλιεργεί σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Αλβανία, και η γειτονική Χώρα να χρηματοδοτεί εκδηλώσεις των εγκληματιών «Τσάμηδων», που στρέφονται ευθέως εναντίον της Πατρίδος μας. Βέβαια, κατ’ επανάληψη και από επίσημα χείλη έχει λεχθεί, ότι για την Ελλάδα «Τσάμικο θέμα» δεν υπάρχει. Όταν, όμως, γίνονται τέτοιες προκλητικές εκδηλώσεις και μάλιστα χρηματοδοτούμενες από κρατικούς και επίσημους φορείς, δεν θα πρέπει να υπάρξουν διαμαρτυρίες από την Ελληνική πλευρά; Γιατί αν αρκούμεθα στο ότι για μας είναι ανύπαρκτο θέμα το «τσάμικο» και εφησυχάζουμε, τότε σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος να πάθουμε ότι και με το λεγόμενο «μακεδονικό». Κατά καιρούς, κάποιοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την προπαγάνδα των Σκοπίων. Στην Ελλάδα, όμως, λέγαμε «δεν είναι τίποτε • ανύπαρκτο θέμα για μας». Αλλά να, ότι τώρα έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο : Οι Σκοπιανοί να προκαλούν και εμείς να είμαστε αμυνόμενοι !

    Φρονούμε, ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε δυναμικά τους «Τσάμηδες», θέτοντας την γειτονική Χώρα προ των ευθυνών της, και καλώντας την να παύση να παίζει διπλό παιχνίδι. Δηλαδή, εμάς μεν να καθησυχάζει ότι «δεν τρέχει τίποτε», στους «Τσάμηδες» όμως να κλείνει το μάτι πονηρά, ώστε να συνεχίζουν τις προκλήσεις τους.

    «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», είπε ο ποιητής. Άρα γε, θα ακούσουν οι όποιοι αρμόδιοι την φωνή του ; »

 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004
WebDesign by TemplatesBox