Σχέσεις Εκκλησίας και κράτουςΚ. Τζωρτζόπουλος


Περί της τελετής αγιασμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας


  14 Σεπτεμβρίου 2006
  Εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού


  ΠΡΟΣ
  Τον διευθυντή Συντάξεως της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».


  Αξιότιμε Κύριε,

  Σχετικά με την δήλωση « η δικαιοσύνη απονέμεται στο όνομα του λαού και όχι του Θεού » του κυρίου Μανετάκη, καθηγητού του συνταγματικού δικαίου, έχω να παρατηρήσω ότι αυτή είναι μία παρωχημένη αντιορθόδοξη άποψη , που αυτοαναιρείται....ορθοδόξως.

  Γιατί εφ’ όσον o ελληνικός λαός ολόκληρος για δύο χιλιάδες χρόνια πιστεύει , ότι ο Ήλιος της Δικαιοσύνης είναι συγκεκριμμένο Πρόσωπο, τότε και η δικαιοσύνη που απονέμει αυτός ο λαός, εμμέσως απονέμεται εν ονόματι του υπέρ παντός ονόματος , δηλονότι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

  Όσο αφορά την στάση των τριάκοντα δικαστών του Συμβουλίου Επικρατείας να μην παραστούν στην τελετή αγιασμού , επειδή κατά την γνώμη τους «το κράτος δεν θρησκεύει», έχω να παρατηρήσω τα εξής.

  Ασφαλώς το κράτος δεν θρησκεύει γιατί απλούστατα είναι αφηρημένη έννοια. Όμως τα φυσικά πρόσωπα θρησκεύουν. Η παράσταση σε μιά τελετή αγιασμού έχει νόημα, όταν ο παριστάμενος είτε επιζητεί τον αγιασμό του, είτε όταν, ως αλλόθρησκος ή άθεος , προσκαλείται για να δηλώσει με την παρουσία του ότι σέβεται την θρησκεία του άλλου, ότι είναι δηλαδή πραγματικά ανεξίθρησκος. Επομένως οι απέχοντες του αγιασμού είτε δίδουν την εντύπωση ότι περιφρονούν την θρησκεία του 98% των Ελλήνων , είτε χειρότερα , ότι αρνούνται την δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Εύλογα οι κύριοι τριάκοντα δικαστές του ΣΤΕ οφείλουν να δηλώσουν αν είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί . Άν ναι , να προσευχηθούμε να συγχωρεθεί η βαρύτατη αμαρτία της αρνήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, που μοιραία οδηγεί τον άνθρωπο, φευ, σε κατάσταση αναθέματος( βλ. Απόστολο Παύλο) . Αν όχι, τότε να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό γιατί καταφρονούν την θρησκεία του και ας παραιτηθούν.

  Όσο αφορά τον αφορισμό , ότι « η δικαιοσύνη είναι αδέκαστη όταν δεν λατρεύει κανέναν Θεό», έχω να προσθέσω ότι εδώ γίνεται σοβαρή σύγχυση κοσμικών με πνευματικές έννοιες. Διότι ο « κανένας Θεός » για εμάς τους ορθοδόξους χριστιανούς είναι κοσμική πλάνη του διαβόλου και κατά συνέπεια δικαιοσύνη που δεν λατρεύει τον Κύριο ημών Ιησούν Χριστόν πλανάται πνευματικά από τον ίδιο τον εισηγητή της αδικίας. Ιστορικά ο ορθόδοξος λαός μας το γνώρισε αυτό καλά στο πετσί του με τον κατή του οθωμανικού δικαίου. Αλλά υπάρχουν και άλλα παραδείγματα όπως οι δικαστές της γκιλοτίνας της γαλλικής επαναστάσεως, οι δικαστές των «λαϊκών» δικαστηρίων- ψυχιατρείων του σοσιαλιστικού παράδεισου,οι δικαστές που νομιμοποιούν κόμματα της παιδεραστίας( βλ. Ολλανδία), κλπ. κλπ. Κάθε ορθόδοξος χριστιανός έλληνας απορρίπτει κατηγορηματικά την άποψη ότι αποδίδεται αδέκαστη δικαιοσύνη από πνευματικά πεπλανημένο δικαστή ,πού βλασφημεί το Άγιο Πνεύμα...

  Και κάτι ακόμη που θέλω να ρωτήσω τους τριάκοντα. Αν ήταν διορισμένοι από τον Μπούς ή τον Πούτιν και τους καλούσε να προσευχηθούν στον Λευκό Οίκο ή ΓΙΑ ΑΓΙΑΣΜΌ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ τι θα έκαναν τότε; Ας σκεφθούν με τον εαυτόν τους και ας απαντήσουν στην τίμια δικαστική τους συνείδηση.

  Ιδομενέως 28
  712 02 Ηράκλειο Κρήτης 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox