Σχέσεις Εκκλησίας και κράτουςΝίκος Παπαχρήστου


Τα διαβατήρια, νέα εστία τριβών με την Εκκλησία

Καθημερινή, 16/11/2007


  Eξηγήσεις προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας με αφορμή αυτήν τη φορά τα νέα διαβατήρια, που εκδίδει η Ελληνική Αστυνομία, επιχειρεί να δώσει με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρας.

  Αιτία της νέας «ιερής» ενόχλησης δεν είναι το περίφημο «μικροτσίπ προσωπικών δεδομένων», που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των συντηρητικών παρεκκλησιαστικών οργανώσεων, αλλά η απεικόνιση στις σελίδες των διαβατηρίων δύο Βυζαντινών Μοναστηριών, τα οποία εμφανίζονται χωρίς σταυρούς στους τρούλους και τα καμπαναριά των ναών τους.

  Το θέμα μάλιστα έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αποτέλεσμα της αρχιεπισκοπικής παρέμβασης ήταν να ανατεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου η διερεύνηση της υπόθεσης στον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Πολύδωρας τις προηγούμενες ημέρες απάντησε, διά επιστολής, στον κ. Χριστόδουλο.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστολή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισημαίνει ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση προσβολής της Χριστιανικής Πίστης και της Εκκλησίας και διευκρινίζει ότι οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της Aγιορείτικης Μονής Σίμωνος Πέτρας και του Ναού της Αγίας Σοφίας Μυστρά, στηρίχθηκαν: για τη μεν πρώτη σε μια γκραβούρα του 19ου αιώνα και για τη δεύτερη σε πρόσφατες φωτογραφίες. «Στην γκραβούρα που απεικονίζει την Σιμωνόπετρα και εκτίθεται σε Μουσείο της Γαλλίας δεν υπάρχουν σταυροί. Οσο για την Αγία Σοφία δεν φέρει σταυρούς στους τρούλους της ακόμα και σήμερα», σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

  Εκκλησιαστικοί κύκλοι, ωστόσο, τονίζουν ότι «προκαλεί εύλογο προβληματισμό, γιατί δεν χρησιμοποίησαν οι αρμόδιοι πρόσφατες φωτογραφίες της Μονής Σίμωνος Πέτρας, όπου θα έβλεπαν τους σταυρούς, αλλά αναζήτησαν ναούς είτε καλλιτεχνικές απεικονίσεις τους, στις οποίες δεν υπάρχει το σύμβολο της σταυρικής θυσίας του Κυρίου». Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους και για τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει την ευθύνη για την έκδοση των διαβατηρίων, επειδή σε σχετικό ανακοινωθέν της σημείωνε πως «οι παρατηρήσεις και οι ενστάσεις, που εξεφράσθησαν για την απουσία σταυρού από τις συγκεκριμένες απεικονίσεις, μόνο ως ζηλωτικού χαρακτήρα μπορούν να εκληφθούν».

  «Δεν μπορούμε πλέον να πιστεύουμε στην αφέλεια της συμπτώσεως ούτε στη δειλία της απροσεξίας» επισημαίνει στην «Κ» ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος. «Η προστυχιά και η δειλία της κοπής των σταυρών από τους ναούς στα διαβατήρια, όπως και η απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, πρέπει να μας κάνει σοβαρά να διερωτηθούμε αν θα συνεχίσουμε να ζούμε με την αρχοντιά και τη δόξα του παρελθόντος ή αν θα αποφασίσουμε να τα σβήσουμε από τον χάρτη της ιστορίας, αλλά όχι και της Εκκλησίας», προσθέτει. Προβληματισμένος δηλώνει και ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος. «Οταν προβάλλουμε ένα ναό σε ένα τόσο επίσημο έγγραφο δεν μπορούμε να τον παρουσιάζουμε κουτσουρεμένο. Υπάρχει λοιπόν ένας προβληματισμός για το πού πηγαίνουμε και τι επιδιώκουμε». 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox