Επιχειρείται διαστρέβλωση της Ιστορίας μας
"Στο βωμό της ελληνοτουρκικής φιλίας θυσιάζουμε την αλήθεια"
του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου
Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, 10/12/2006
«Τα ιερά και τα όσια, κάτω από τη σημαία των οποίων έγιναν οι αγώνες του έθνους, είναι ό,τι πιο σπουδαίο έχει αυτός ο τόπος να προβάλλει» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στη γενικότερη κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας με τη σταδιακή υποχώρηση των πνευματικών μας ερεισμάτων, αλλά και στην ανάγκη διατήρησης της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας. «Οι Έλληνες κινδυνεύουν να στερηθούν την εθνική τους αυτοσυνειδησία» είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, έκανε λόγο για τη σύγχυση που προκαλεί στους Έλληνες η απώλεια της πνευματικής μας ταυτότητας. «Όπως υπάρχει η αστυνομική ταυτότητα», σημείωσε, «έτσι και για τους λαούς υπάρχει και άλλη ταυτότητα, την οποία εκδίδει η ιστορία. Αυτή η ταυτότητα προσδιορίζει τα στοιχεία της ιστορίας, της παράδοσης, της προέλευσης και του σκοπού της ζωής του λαού μέσα σ’ έναν κόσμο, ο οποίος διαρκώς μεταβάλλεται».
Ο Μακαριώτατος στηλίτευσε την προσπάθεια που καταβάλλεται να καταργηθούν αυτά τα στοιχεία, τα οποία προσδιορίζουν την εθνική και πνευματική μας ταυτότητα και την ύπαρξή μας. «Αυτά είναι εγκλήματα», πρόσθεσε, «κατά της ιστορίας. Αυτά τα λάθη θα τα πληρώσουμε όλοι και κυρίως τα παιδιά μας, τα οποία θα ζήσουν σε μία κοινωνία χωρίς οράματα και πιστεύματα». «Κανένας λαός δεν μπορεί να διατηρηθεί όρθιος, εάν δεν έχει εθνική και πνευματική ταυτότητα» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Οι ρίζες που προσδιορίζουν τα στοιχεία μας προέρχονται από την ιστορία, την οποία χρειάζεται να γνωρίζουμε. Και αυτή η ιστορία γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφτεί μόνο και μόνο για να διασαλευτούν τα θεμέλια επάνω στα οποία εδράζεται η εθνική μας αυτοσυνειδησία». «Επί εκατόν πενήντα χρόνια», υπογράμμισε, «όλοι εμείς οι Νεοέλληνες μοιάζουμε, όσον αφορά στο θέμα της αυτοσυνειδησίας, ένας λαός που πιθηκίζει από τη μία και την άλλη κατεύθυνση. Το μεγάλο μας ελάττωμα είναι ότι δεν έχουμε σταθερότητα στην πορεία μας».
Ο Μακαριώτατος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε την προσφορά της Εκκλησίας στην προσπάθεια διατήρησης της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας και ταυτότητας. «Έχουμε ιστορία και παράδοση», συνέχισε, «και αποτελεί έγκλημα εσχάτης προδοσίας να είμαστε έτοιμοι να προσπαθήσουμε να απεμπολήσουμε αυτά για τα οποία οι πατέρες μας αγωνίστηκαν ... Η εθνική συνείδηση πλήττεται και όποιος τολμά να μιλά κινδυνεύει να χαρακτηριστεί φονταμενταλιστής ή εθνικιστής. Είμαστε έτοιμοι να τα θυσιάσουμε όλα αρκεί να μας πουν προοδευτικούς». «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στους αλλόδοξους και ετερόδοξους, στους ξένους, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, αλλά παράλληλα να διαφυλάξουμε και εμείς τα στοιχεία της ταυτότητάς μας» είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στο βιβλίο της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο περιλαμβάνει, όπως είπε, «πρωτόγνωρα πράγματα». «Στο βωμό της ελληνοτουρκικής φιλίας θυσιάζουμε την αλήθεια. Είμαστε εύκολοι στο να καταργήσουμε τα πάντα στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων». «Τι φταίνε τα παιδιά να μάθουν μια νοθευμένη ιστορία;» αναρωτήθηκε. Και κατέληξε: «Καμία ευρωπαϊκή εξουσία δεν μας υποχρεώνει να απαρνηθούμε αυτό που είμαστε. Γιατί εμείς οι Έλληνες να μην τιμούμε τον θησαυρό της ιστορίας μας;».
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
|