Συζητώντας μαζί


Μήνυμα υποστήριξης στον Αρχιεπίσκοπο


Με αφορμή τις σημερινές συντονισμένες αήθεις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Αρχιεπισκόπου (που στη βάση τους προσβάλλουν κι όλους εμάς που πιστεύουμε σ' αυτόν, προκαλώντας ταυτόχρονα το κοινό αίσθημα), εκ μέρους ορισμένων φαντασμάτων του χθες και κάποιων βολεμένων του συστήματος, θα ήθελα εγώ, ένας νέος 25 ετών τελειόφοιτος Πληροφορικής, να παραθέσω τις εξής σκέψεις μου:

Πρώτον, η Εκκλησία μας οφείλει, δικαιούται και πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική, ακόμα και οικονομική εξέλιξη της κοινωνίας μας, όχι μόνο γιατί αποτελεί τον πνευματικό οδηγό της, αλλά και γιατί η συνοχή και η ενότητα είναι το ζητούμενο για μια ισχυρή κοινωνία και η Εκκλησία μας μπορεί να τις εξασφαλίσει.

Δεύτερον, η Εκκλησία πρέπει ν' αρθρώσει έναν ακόμα πιο ξεκάθαρο και ισχυρό λόγο, χωρίς κανένα ίχνος δισταγμού, συμβιβασμού ή αυτοενοχοποίησης, προκειμένου να βοηθήσει αυτό το λαό να ξεφύγει από την πλύση εγκεφάλου στην οποία τον έχουν επιβάλει τα ΜΜΕ των μεγαλοαπατεώνων και να τον βοηθήσει να διατηρήσει τη σπουδαία ταυτότητά του. Η βαθιά γνώση της ιστορίας και η απόρριψη του σημερινού δυτικού τρόπου ζωής -made in USA- θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο. Ο λαός σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει τη δύναμη ν' αντιδράσει μόνος του και χρειάζεται κάποιον οδηγό.

Τρίτον, η Εκκλησία οφείλει να βρίσκεται κοντά στο λαό και τα προβλήματά του και μακριά από τους ισχυρούς (πολιτικά και οικονομικά) του συστήματος. Οφείλει δε να βάζει πάνω απ' όλα τα συμφέροντα του λαού και του Έθνους και ποτέ να μην ανταλλάσσει τη σιωπή της με οτιδήποτε μπορεί να της προσφέρει η εκάστοτε πολιτική εξουσία. Όταν η τελευταία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα, πρέπει να δέχεται σκληρή κριτική και πίεση.

Σε ό,τι αφορά το διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας (ο οποίος, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αναπόφευκτα με κάποια μορφή θα λάβει χώρα στο όχι μακρινό μέλλον), η άποψή μου είναι ότι η Εκκλησία μας δεν πρέπει να τον φοβάται και ν' αντιδρά απόλυτα, πρώτον γιατί έτσι κινεί την υποψία ότι έχει μεγάλα συμφέροντα που φοβάται να μη χάσει (αν είναι όντως έτσι, κακώς) και δεύτερον γιατί αν η Εκκλησία μπορέσει να ενώσει και να έχει στο πλευρό της το λαό, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και δεν έχει ανάγκη κανένα σάπιο κράτος. Η ενεργός υποστήριξη του λαού μπορεί ν' αποτελέσει μια τεράστια δύναμη, δύναμη δημιουργίας, δύναμη ακόμα κι ανατροπής κι απελευθέρωσης.

Πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο σε διάφορες φάσεις της Ιστορίας, κάποιες παραδοσιακές μορφές επιβίωσης και παρουσίας ενός θεσμού ή μηχανισμού να τελματώνουν και να δημιουργείται η ανάγκη για την εξεύρεση νέων τρόπων και μορφών ισχυρής (ίσως και ισχυρότερης) παρουσίας και συνέχειας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα αμιγώς εκκλησιαστικά, το παράπονό μου είναι ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας (κυρίως οι απλοί ιερείς) δεν κάνουν το απαραίτητο κήρυγμα στους ναούς, που κατά τη γνώμη μου είναι αυτό που δένει περισσότερο τον πιστό με την εκκλησία, παρά δίνουν την εντύπωση ότι εκτελούν απλώς τα τυπικά, λειτουργικά καθήκοντά τους. Για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχουν ετησίως πολλές ευκαιρίες παρουσίας εντός ενός ναού και συνεπώς είναι πολύ βασικό ν' αποκομίζει κανείς προβληματισμούς και σκέψεις μετά από κάθε τέτοια παρουσία. Θέλω επίσης να προσθέσω ότι για τη μελλοντική παρουσία της Εκκλησίας στην πολιτικο-κοινωνική ζωή του τόπου, θα είναι αποφασιστικής σημασίας ο παράγων «μόρφωση» ενός ιερέα. Οι εποχές όπου ένας ιερέας θα μπορούσε να ήταν και σχετικά χαμηλής μόρφωσης, έχουν περάσει.

Αυτές ήταν μερικές από τις σκέψεις μου που θέλησα αυθορμήτως να εκθέσω εν συντομία σε σας. Φυσικά θα είχα πολλά ακόμη να πω (ειδικά κάποια ζητήματα καλόπιστων παρατηρήσεων), αλλά δεν μπορούν να ειπωθούν όλα μέσα σ' ένα απλό μήνυμα. Παρακαλώ, μεταβιβάστε την υποστήριξη και το σεβασμό μου στον Αρχιεπίσκοπο. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

Χαράλαμπος Βασιλειάδης
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox