Ευρωπαϊκά Θέματα

"Έλλειμμα αρχών και αξιών"

Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπενθύμισαν με ευρεία πλειοψηφία και ηχηρό τρόπο στην Άγκυρα, τη στοιχειώδη υποχρέωσή της να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Έθεσε μάλιστα την αναγνώριση ως προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής μας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων εταίρων μας δεν έχουν αντιληφθεί, είναι ότι εκείνο που εμείς θεωρούμε στοιχειώδες και αυτονόητο, αποτελεί την θεωρητικά απόλυτη υπέρβαση για την πολιτική και στρατιωτική ελίτ των Τούρκων. Για την Άγκυρα, τυχόν αναγνώριση της γενοκτονίας, αποτελεί ουσιαστικά καταδίκη του Κεμαλισμού, καθώς ηγετικές φυσιογνωμίες του ενορχήστρωσαν τη σφαγή 1.500.000 Αρμενίων, το 1915, όπως μεταξύ άλλων, ο Ταλαάτ Πασάς.

Όμως, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο άνευ δημοκρατικής νομιμοποίησης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο (δεν είναι αιρετός), έσπευσε να δώσει χείρα βοηθείας στην Άγκυρα, αδειάζοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (τη δημοκρατική έκφραση των λαών της Γηραιάς Ηπείρου): σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στην Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία, θέτοντας μάλιστα την αναγνώριση ως πρόσθετο όρο. Μίλησε κανείς για δημοκρατικό αλλά και θεσμικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρώπη χάνει την ψυχή της. Τις δηλώσεις του Μανουέλ Μπαρόζο σχετικά με την εύλογη απαίτηση των ευρωβουλευτών, ακολούθησαν άλλες περί ανυπαρξίας συναίνεσης για τα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης. Όλα τα ανωτέρω αναδεικνύουν επίσης το ηθικό και αξιακό έλλειμμα που χαρακτηρίζει κάποιους εκ των κορυφαίων γραφειοκρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, σπεύδουν απλά να διεκπεραιώσουν «υποχρεώσεις» έναντι των ανθρώπων που τους έχρισαν επικεφαλής των μηχανισμών της.

Νίκος Χιδίρογλου 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004
WebDesign by TemplatesBox