Συζητήσεις στον 89,5fm


Οι νέοι σε απόγνωση. Μεγάλη συζήτηση για τα αδιέξοδα της σύγχρονης νεολαίας.Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2006


Έρευνες και δημοσιεύματα καταγράφουν ανησυχητικά συμπτώματα στη ζωή των νέων ανθρώπων. Από τις ηλικίες των 13,14 ή 15 ετών, σε ποσοστό 35% οι νέοι μας καπνίζουν και πίνουν από 1 έως 3 φορές την εβδομάδα. Οι χρήστες ναρκωτικών αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και καταγράφονται περιστατικά νέων που μέσω διαδικτύου, θέλουν να δώσουν τέρμα στη ζωή τους. Ο Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην εκπομπή «Ο ρυθμός της πρωίας», συνομίλησε με Ιεράρχες, κληρικούς, που ασχολούνται με νέους εξαρτημένους και εκπροσώπους της Πολιτείας και των αρμοδίων φορέων. Μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κος Μακάριος, μέλος της επιτροπής Χριστιανικής αγωγής της Νεότητος, ο π. Συμεών Βενετσιάνος, υπεύθυνος του ιδρύματος ψυχοκοινωνικής αγωγής και στήριξης «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης , υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Υφυπουργός Υγείας κος Αθανάσιος Γιαννόπουλος και ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κος Χρήστος Γιαννάκης.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, τόνισε: «μελετούμε συνεχώς στο ίδρυμα της «ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ» τα ποσοστά που αυξάνουν ως προς τους νέους και τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Είναι εύκολο να μελετάς νούμερα και στατιστικές , αλλά είναι πολύ δύσκολο να δέχεσαι ως ποιμένας τον επιθανάτιο σπαραγμό των νέων που διψούν για νόημα ζωής. Η ποιμαντική της Εκκλησίας οφείλει να σκύψει πάνω στον πόνο των νέων και να τους αποκαλύψει το νόημα της εν Χριστώ ζωής. Το Ίδρυμα ψυχοκοινωνικής αγωγής και στήριξης «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», που ιδρύθηκε το 1999, με πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χριστοδούλου, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Δ.Σ και πλαισιώνεται από ειδικούς επιστήμονες, έχει ως πρωταρχικό στόχο του την ενημέρωση και την πρόληψη. Υπάρχει ειδική ομάδα ψυχολόγων και επιστημόνων, που πηγαίνουν σε ενορίες, σχολεία ή συλλόγους και επιχειρούν διάλογο με τα παιδιά. Γίνεται ειδική εκπαίδευση σε ιερείς για να αντιμετωπίζουν σωστά τους χρήστες ναρκωτικών και τους εξαρτημένους νέους».

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κος Χρήστος Γιαννάκης μας τόνισε: «Η εικόνα των εφημερίδων για το πρόβλημα δεν αφίσταται της πραγματικότητας. Παρατηρείται αύξηση σε όλα τα εξαρτησιογόνα: Καπνό, αλκοόλ και σκληρά ναρκωτικά. Βρισκόμαστε σε μια καμπή. Οι νέοι αρνούνται την πραγματικότητα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Τους νέους πρέπει να τους πλησιάζουμε από κοντά, να είμαστε ειλικρινείς και να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους».

Ο Υφυπουργός Υγείας κος Αθανάσιος Γιαννόπουλος τοποθετήθηκε λέγοντας: « Τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι μάστιγες στη σύγχρονη κοινωνία. Αλλά η κοινωνία, πολλές φορές βλέπει επιδερμικά τα προβλήματα. Τα παιδιά δημιουργούν πρότυπα μιμητισμού και από την οικογένεια. Όσο για το νέο που στο διαδίκτυο ανακοίνωσε την αυτοκτονία του, είναι σημάδι ότι οι νέοι βρίσκονται πολλές φορές σε απόγνωση. Οφείλουμε να άρουμε τους όρους της απογοήτευσης των νέων. Η Εκκλησία προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στην κατεύθυνση αυτή, η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί αλλά η οικογένεια, με τις εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν, βρίσκεται σε απόσταση από τα παιδιά».

Ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών είπε: « Το πρόβλημα είναι γνωστό και αυξάνει. Οι νέοι δεν θέλουν ξύλινο λόγο αλλά ζωντανή παρουσία του Χριστού. Πέρα από τις επιτροπές και την δράση οι νέοι χρειάζονται αλήθεια Χριστού. Σε αυτή τη βάση οφείλουμε να κινηθούμε».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κος Μακάριος τόνισε: «Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, ως προς τη νεολαία μας. Τα παιδιά ζουν σε ένα κυκεώνα που δεν έχει προοπτική και νόημα. Η Εκκλησία πρέπει να δώσει νόημα στους νέους ανθρώπους. Πρέπει να δούμε το ζήτημα στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία. Γιατί η κοινωνία φορτώνει με προβλήματα τους νέους. Πρέπει να λειτουργούμε, εμείς οι Ποιμένες και όλοι όσοι ανήκουν στην Εκκλησία, με το παράδειγμα και όχι με τα λόγια. Αυτό το παράδειγμα φανερώνει το Χριστό και αναπαύει τους ανθρώπους».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox