Συζητήσεις στον 89,5fm


Τι γίνεται με την γλώσσα μας και την διδασκαλία της σήμερα;



Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2006


Με αφορμή την επιστολή στις εφημερίδες (13/1/06) του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του 10ου ΤΕΕ Θεσσαλονίκης, όπου , δι’ αυτής, οι μαθητές καταγράφουν ότι « δεν κινδυνεύουμε μόνο από λεξιπενία. Κινδυνεύουμε και από ακαταληψία, από ακρισία, από λειτουργικό αναλφαβητισμό, εμείς οι νέοι των 18 ετών»- ο Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην εκπομπή «ο ρυθμός της πρωίας», άνοιξε τον φάκελο Γλώσσα και Παιδεία στην κοινωνία σήμερα, με παρεμβάσεις Πανεπιστημιακών και Συγγραφέων. Συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού «Λέξη» (Α Κρατικό βραβείο Ποίησης 2004) κος Αντώνης Φωστιέρης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.Κ.Ε.Β.Ι.) πεζογράφος κος Δημήτρης Νόλλας, ο Πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων κος Θανάσης Βαλτινός και ο πρώτος Λειτουργός Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου Δρ Σάββας Παύλου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Γιώργος Μπαμπινιώτης, μας είπε: « Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά του 10ου Τ.Ε.Ε Θεσσαλονίκης για αυτή την επιστολή. Θέτουν το ζήτημα της αντίληψης για την Γλώσσα όχι ως εργαλειακού μέσου, αλλά ως κιβωτoύ παιδείας, τέχνης και πολιτισμού. Οι αρχαίες Γλώσσες κινδυνεύουν σήμερα και πρέπει να γίνει μια συστράτευση των πνευματικών ανθρώπων, των εκπαιδευτικών, ώστε να μην εκλείψουν. Επίσης, οι Γλώσσες αυτές πιέζονται από τις ισχυρές Γλώσσες-κυρίως από την Αγγλική. Αυτές οι Γλώσσες, οι αρχαίες, από τις ηγεμονεύουσες Γλώσσες θα εξαφανιστούν; Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μειώσουμε την παρουσία τους ή να τις υποτάξουμε στην κυριαρχία των ξένων Γλωσσών. Το θέμα είναι στην Ευρώπη να περάσουμε στην πολυγλωσσία και έτσι και οι πανάρχαιες Γλώσσες να έχουν την παρουσία τους. Όλες οι γλώσσες της κοινότητας πρέπει να διδάσκονται στην Ευρώπη. Έτσι ώστε όλες να μαθαίνονται και να μιλιούνται. Η αντίληψη της μίας Γλώσσας είναι αφύσικη. Η Γλωσσική πολυμορφία πρέπει να είναι ο στόχος».

Ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης τόνισε: «Το θέμα είναι ευρύτερο από την λογοτεχνία. Πέρα από τον μεγάλο κίνδυνο να χαθούν 3000 Γλώσσες, πολλές από αυτές πανάρχαιες, μέσα στη Ελλάδα χάνονται τοπικοί διάλεκτοι. Αυτό συμβαίνει, μέσω μίας ομογενοποίησης, τηλεοπτικού χαρακτήρα. Έχουν χαθεί χιλιάδες λέξεις που μιλούσαμε πριν από 40 ή 50 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, η Γλώσσα μας με την παράδοσή της, πετάει καινούργια βλαστάρια αφομοιώνοντας και ξένες επιρροές.

Ο πεζογράφος κος Δημήτρης Νόλλας, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου τόνισε: « Είναι πολύ θετικό, το ότι τα παιδιά, όπως αυτά του 10ου ΤΕΕ Θεσσαλονίκης, επισημαίνουν τον κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, ζούμε κάτω από το καθεστώς της τηλεόρασης, το οποίο είναι ο μέγας δάσκαλος. Η τηλεοπτική εικόνα στραγγαλίζει την Γλώσσα, οι θεσμικοί φορείς της εκπαίδευσης, πρέπει αυτό να δουν πώς θα το αντιμετωπίσουν».

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων κος Θανάσης Βαλτινός είπε: «το γράμμα των παιδιών είναι ένα εξαιρετικό σημάδι, διότι δείχνει ότι τους νέους τους απασχολεί η Γλώσσα όχι ως λεπτομέρεια, αλλά ως ουσία ζωής. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με την εκπαίδευση σωστών δασκάλων, πράγμα που σήμερα δεν γίνεται. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος, γιατί η Γλώσσα μας έχει τεράστια παράδοση και αντοχές».

Ο πρώτος Λειτουργός Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου κος Σάββας Παύλου ανέφερε: « Η άποψή μου είναι ότι η Γλώσσα δεν είναι απλό θέμα, όπως η βελτίωση των αυτοκινήτων. Η Γλώσσα είναι ένα μέγεθος που το περιέχουμε και μας περιέχει. Είμαστε στην εποχή της εικόνας. Η ίδια η κοινωνία δεν έχει ως πρώτη αξία την ελληνική Γλώσσα. Ούτε οι δάσκαλοι, ούτε οι γονείς. Ο μαθητής δεν έχει μάθει ότι πρώτη αξία είναι η Γλώσσα. Να θυμηθώ ότι από τα ιστορικά Έθνη, το Ελληνικό και ο Κινέζικο, έχουν την μεγαλύτερη παράδοση της γραπτής Γλώσσας. Αυτήν την παράδοση δεν πρέπει να πετάξουμε».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού.




 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox