Συζητήσεις στον 89,5fm


Ιδιωτικά Πανεπιστήμια,
μονιμότητα στο Δημόσιο και ασυμβίβαστο βουλευτών,
θέματα συζήτησης στον Ραδιοσταθμό της Εκκλησίας



Αθήνα 26 Ιανουαρίου 2006


Στα θέματα που τίθενται για την άρση ή όχι της μονιμότητας στο Δημόσιο, την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και το ασυμβίβαστο των Βουλευτών αναφέρθηκαν σήμερα στο Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλεκτοί καλεσμένοι διατυπώνοντας τις απόψεις τους επί των παραπάνω ζητημάτων.

Για τη μονιμότητα στο δημόσιο τοποθετήθηκε στο Σταθμό μας ο Καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κος Γιώργος Πιπερόπουλος ο οποίος τόνισε: «Είναι σύνθετο πρόβλημα και δεν επιδέχεται απλές απαντήσεις. Γιατί μιλάμε για άρση μονιμότητας; Η έννοια της μονιμότητας γίνεται αρνητική, όταν αφού «δέσουμε το γάιδαρο», (διορισθούμε στο δημόσιο), τότε επιλέγουμε να καθόμαστε. Σήμερα στην πατρίδα μας, η τάση για μονιμότητα έχει γίνει αφορμή για το βόλεμα πολλών. Το πρόβλημα αρχίζει όταν η μονιμότητα γίνεται μανδύας για να ασελγούμε κατά του κράτους και της κοινωνίας».

Για το θέμα του ασυμβίβαστου των Βουλευτών, μίλησε στο σταθμό μας ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κος Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος δήλωσε: «αυτό το περιλάλητο ασυμβίβαστο, έχει σχέση με εκείνους που ασκούν προσωποπαγές επάγγελμα (πχ Γιατροί, Δικηγόροι). Δεν είναι εύστοχη η ρύθμιση περί ασυμβιβάστου. Υπάρχουν άνθρωποι που μετά μία ή δύο τετραετίες Βουλευτικής θητείας, αφήνουν την πολιτική. Ποιος θα εμπιστευθεί όμως τα συμφέροντα ή την υγεία του σε ένα γιατρό ή σε ένα δικηγόρο που έχει αφήσει το επάγγελμά του για μία ή δύο τετραετίες; Ο Βουλευτής δεν πρέπει να αποσύρεται από τα επαγγελματικά του καθήκοντα, σε συνάρτηση πάντα με την βουλευτική του ιδιότητα. Τάσσομαι υπέρ της άρσεως του ασυμβιβάστου».

Για το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων, μίλησε στο σταθμό μας ο Καθηγητής γλωσσολογίας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Γιώργος Μπαμπινιώτης, λέγοντας: « Να αρθεί η Συνταγματική απαγόρευση να ιδρύονται Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αυτό δεν υπάρχει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Εάν όμως η ίδρυση Ιδιωτικού Πανεπιστημίου, γίνεται με στόχο να ανταγωνισθούν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια τα υπάρχοντα, αυτό είναι απλώς μια πομπώδης διακήρυξη. Πανεπιστήμιο σημαίνει έρευνα και διδασκαλία. Ποιο σοβαρό Πανεπιστήμιο θα υποστεί το τεράστιο κόστος να έρθει να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα, με σοβαρές προϋποθέσεις έρευνας και διδασκαλίας; Εάν μπορούσαν θα το έκαναν από καιρό, γιατί το υπάρχον νομικό πλαίσιο τους το επιτρέπει. Το θέμα δεν έχει μελετηθεί έπεσε ως πυροτέχνημα και διάλογος με τους Πανεπιστημιακούς δεν έχει γίνει. Το βάρος πρέπει να δοθεί στην δημόσια Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, να ενισχυθεί η υλικοτεχνική και θεσμική υποδομή του Πανεπιστημίου. Να δοθεί από το 3,2%που δίνεται τώρα, το 5,8%του προϋπολογισμού στην Δημόσια ανώτατη εκπαίδευση».

Ο κος Ανδρέας Καραμάνος Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας μας είπε για το ίδιο θέμα: « το θέμα τώρα ξεκινά. Ο διάλογος τώρα αρχίζει. Για το θεσμικό πλαίσιο τώρα αρχίζουμε να συζητούμε. Γύρω στο καλοκαίρι θα είμαστε σε θέση να συζητούμε το νέο πλαίσιο. Πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ είναι να μην παραμεληθεί επ’ ουδενί το Ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Επίσης να δοθεί το 5% του ΑΕΠ στην Ανώτατη Δημόσια Εκπαίδευση.

Ο κος Νάσος Βαγενάς Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τόνισε: «το πλαίσιο όπως έχει τεθεί από την Πολιτεία είναι εντελώς ασαφές. Μιλούν για ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το ερώτημα είναι ποιος στη Ελλάδα, θα μπορούσε να ιδρύσει τέτοια Πανεπιστήμια; Αναφέρομαι στο Χάρβαρντ, το Γέηλ κ.λ.π. Στην Ελλάδα ποιος θα ιδρύσει τέτοια Πανεπιστήμια; Η τοπική αυτοδιοίκηση; Αν κρίνουμε από το επίπεδο της ιδιωτικής τηλεόρασης καταλαβαίνουμε τι είδους Πανεπιστήμια θα ιδρυθούν. Πανεπιστήμιο χωρίς έρευνα και υποδομές, δεν είναι Πανεπιστήμιο αλλά επαγγελματική σχολή. Πρέπει να ενισχυθούν τα δημόσια Πανεπιστήμια. Η λύση είναι πολύ απλή. Να δοθεί το 5% του ΑΕΠ στα Πανεπιστήμια κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει».

Ο κος Ευάγγελος Βενιζέλος, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός επισήμανε για το θέμα των Πανεπιστημίων: «Το ισχύον Σύνταγμα δεν απαγορεύει την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικών, ως ΝΠΔΔ με ειδικό νόμο. Επειδή πολλοί πιστεύουν ότι έτσι αναβαθμίζουμε την Δημόσια εκπαίδευση και θα περιορίσουμε την φοιτητική μετανάστευση, θα μπορούσε να μπει μια διάταξη που να επιτρέπει την ίδρυση τέτοιων Πανεπιστημίων. Υπό δύο σοβαρούς όρους: α) η είσοδος του φοιτητή να γίνεται με σοβαρές εξετάσεις και β)η πρόσληψη των Καθηγητών να γίνεται με Ακαδημαϊκά κριτήρια. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να αναβαθμισθεί και να ενισχυθεί η Δημόσια εκπαίδευση στην πατρίδα μας».

Για το ασυμβίβαστο ο κος Βενιζέλος τόνισε: « Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, είναι μια μεγάλη παρεξήγηση. Άλλωστε από το 1975 και μετά ισχύει. Η επέκταση του ασυμβιβάστου αφορούσε τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το θέμα είναι το πώς οι Βουλευτές – ελεύθεροι επαγγελματίες ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα και αν η άσκηση αυτή συνάδει με την επαγγελματική ευσυνειδησία και την βουλευτική ιδιότητα».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού.




 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox