Συζητήσεις στον 89,5fm


Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος:
«Το Πατριαρχείο αποτελεί την εγγύηση της εδώ παρουσίας των Χριστιανών»

Ικανοποίηση στην Κυβέρνηση από την αναγνώριση του κ. Θεοφίλου

Αθήνα 17 Δεκεμβρίου 2007


Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ισραηλινής Κυβέρνησης για την αναγνώριση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ’, αναφέρθηκαν μιλώντας αποκλειστικά σήμερα στην εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, «Πρόσωπο με Πρόσωπο» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σπυρόπουλο και Κώστα Παππά, ο Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κ. Θεόφιλος Γ’, τόνισε: «Νομίζω είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Ήταν αναμενόμενο αυτό το βήμα και τώρα πλέον το Πατριαρχείο θα μπορεί να συνεχίσει την αποστολή του άνευ προσκομμάτων και άνευ τεχνικών προβλημάτων, τα οποία εδημιουργούντο ένεκα της γνωστής καταστάσεως που είχε δημιουργηθεί από την κρίση την οποία δοκίμασε το Πατριαρχείο μας. Έπρεπε να διευθετηθεί αυτή η εκκρεμότητα, η οποία είναι προς το συμφέρον πρώτα απ’ όλα του τόπου εδώ, δεύτερον προς το συμφέρον των προσκυνητών που κατακλύζουν την Αγία Γη από όλα τα μέρη του κόσμου και είναι προς το συμφέρον των ενταύθα Χριστιανών, για τους οποίους το Πατριαρχείο είναι πάρα πολύ σημαντικό από πάσης απόψεως, διότι το Πατριαρχείο αφενός μεν είναι το σημείο αναφοράς των Χριστιανών γενικότερα, αφ’ ετέρου το Πατριαρχείο αποτελεί την εγγύηση όχι μόνο της διαφυλάξεως των προσκυνημάτων, ως χώρων λειτουργικών και αγιασμού, αλλά και αποτελεί την εγγύηση της εδώ παρουσίας των Χριστιανών. Το λέγω αυτό γιατί το Πατριαρχείο είναι το μόνο πνευματικό καθίδρυμα, η μόνη Εκκλησία η οποία είναι Αυτόνομος, Αυτοκέφαλος, δηλ. το σημείο αναφοράς της δεν είναι εκτός των Ιεροσολύμων, αλλά είναι εντός των Ιεροσολύμων. Επιπλέον, το Πατριαρχείο, σαν πανάρχαιος θεσμός, πρέπει να απολαμβάνει σεβασμού και εκτιμήσεως, όπως πάντα απολάμβανε, από όλες τις ενδιαφερόμενες κρατικές εξουσίες, διότι, συν τοις άλλοις, πέραν από την πνευματική και θρησκευτική του αποστολή, έχει και μια άλλη κοινωνικοπολιτική αποστολή, διότι συμβάλλει, σαν θρησκευτικός, πνευματικός οργανισμός, στην συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων και οντοτήτων».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Θεόδωρος Κασσίμης, τόνισε: «Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι εθνική υπόθεση. Δεν είναι απλώς ένα ακόμη Πατριαρχείο. Είναι ένα Rum Orthodox Πατριαρχείο, που ενώνει όλους όσους έχουν την Ορθόδοξη και Βυζαντινή πολιτισμική παράδοση. Είναι πληθυσμός αραβικός, είναι πληθυσμός της περιοχής, είναι πολύ σημαντικό για μας και θέλω να τονίσω ότι τώρα πια το Πατριαρχείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή της διαφύλαξης και ανάδειξης των Ιερών Προσκυνημάτων από τη μια πλευρά, αλλά και της πολιτισμικής παρουσίας στην περιοχή, την οποία έχουν ανάγκη. Έχουμε 7.500 μαθητές σε Πατριαρχικά σχολεία στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία και από αυτούς δεν είναι όλοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Ένα ποσοστό 42% είναι παιδιά μουσουλμανικών οικογενειών, ισλαμιστές, οι οποίοι, όμως, δέχονται την ατμόσφαιρα η οποία υπάρχει και τα παιδαγωγικά μηνύματα τα οποία έρχονται από τα σχολεία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για ολόκληρη την περιοχή και για την κατανόηση, γιατί η Ορθοδοξία είναι η ομολογία της ανοχής, που είναι πολύ μεγάλο ζητούμενο στην εποχή μας»Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox