Συζητήσεις στον 89,5fm


«Αισιοδοξία εκφράζει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'»


Αθήνα 17/5/2007


Στις τελευταίες εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρθηκε μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στη δημοσιογράφο Σμαραγδή Καράγιωργα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ο Γ’, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υπέρβαση της κρίσης.

«Στην Ιερουσαλήμ γενικότερα επικρατεί ηρεμία και εις το Πατριαρχείο έχει τρόπον τινά εκτονωθεί αυτή η ένταση και είμεθα αισιόδοξοι ότι θα επιλυθεί αυτή η κρίση αισίως. Και τούτο προς όφελος του ποιμνίου κατά κύριο λόγο, αλλά και προς όφελος του Πατριαρχείου, το οποίο πάντοτε δοκιμάζεται και θα δοκιμάζεται, ένεκα της ιδιαιτέρας αποστολής την οποία έχει αναλάβει», επεσήμανε.

Αναφορικά με την συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμπαράσταση (της Εκκλησίας της Ελλάδος) είναι δεδομένη. Πρώτα απ’ όλα, από το σώμα της Εκκλησίας, δηλ. όλο τον Ελληνικό λαό, αλλά και από την Εκκλησιαστική ηγεσία, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ. Χριστόδουλο, ο οποίος και προσωπικώς επικοινώνησε με εμάς για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και την αγωνία του, όσον αφορά τα τεκταινόμενα».

Όσον αφορά την στάση της Ελληνικής Πολιτείας, ο Μακαριώτατος είπε: «Η Ελληνική Πολιτεία πάντοτε και διαρκώς συμπαρίσταται και είναι αρωγός εις το έργο του Πατριαρχείου και στη συντήρηση των προσκυνημάτων και τα αυτοφυή προνόμια και Ιερά δικαιώματα της Ρωμιοσύνης, την οποία Ρωμιοσύνη εκφράζει ο Ελληνισμός και η Ελλάδα, κατά συνέπεια και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Ελλάδος εξακολουθούν να εκφράζουν ποικιλοτρόπως ηθικώς, υλικώς και πολιτικώς, την παράκλησή τους».

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ιορδανίας για άρση της αναγνώρισης, ο Μακαριώτατος είπε: «Αναφερόμεθα στην Ιορδανία γενικότερα αλλά πρέπει να αναφερόμεθα σε ατυχείς χειρισμούς ορισμένων προσώπων ή ορισμένων ομάδων που προέβησαν σε αυτές, κατά τη γνώμη μου, ατυχείς ενέργειες».

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει το Πατριαρχείο, είπε: «Ήδη τα πράγματα έχουν εξομαλυνθεί και βρίσκονται προς αίσιο τέλος, διότι όλος αυτός ο θόρυβος είχε τα αρνητικά και τα θετικά του. Τα αρνητικά είναι ότι δημιουργήθηκε μία κατάστασις, η οποία μάλλον κακό κάνει, παρά καλό, όχι μόνο στους κόλπους του ποιμνίου μας, το οποίο μετά από τη μεγάλη δοκιμασία την οποία έχει υποβληθεί το Πατριαρχείο, με πραγματική ανακούφιση εδέχθη την αλλαγή, αλλά δημιουργεί και προβλήματα στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο εξίσου είχε εκφράσει την ανακούφισή του για την νέα κατάσταση του Πατριαρχείου και ήδη το Πατριαρχείο έχει αποκαταστήσει το ηθικό του κύρος, έχει αποκαταστήσει τη θέση του και το ρόλο του και αυτό φαίνεται απ’ τις δραστηριότητες ποιμαντικής φύσεως που επιτελούνται σε όλη την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου, ιδιαιτέρως και στην Ιορδανία. Τώρα, τα θετικά είναι ότι εγένετο πλέον σαφές ποιοι κρύβονται πίσω από όλες αυτές τις ενέργειες και τι αποσκοπούν. Η Εκκλησία έχει το δικό της τρόπο, τον καθαρά πνευματικό και θεραπευτικό που αντιμετωπίζει τοιούτες καταστάσεις και μάλιστα καταστάσεις που αφορούν μέλη του σώματός Της και ειδικά μέλη του Ιερατικού Της σώματος»

Ο Μακαριώτατος ανέφερε για την προσπάθεια αραβοποίησης του Πατριαρχείου:
«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αραβοποίησης. Ο όρος «αραβοποίηση» και το σύνθημα χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως και παντιοτρόπως για να επιφέρει σύγχυση, στους ανθρώπους, στον κόσμο γενικότερα, και γενικά τώρα στο ευρύτερο κοινό, το οποίο δεν έχει σαφή αντίληψη τι σημαίνει «αραβοποίηση». Όπως είπα, είναι μια προσπάθεια συγχύσεως η οποία εν πάσει περιπτώσει επιβάλλεται να αποκαθίσταται και όσον αφορά την αραβοποίηση, το Πατριαρχείο και η Εκκλησία δεν κινείται με κριτήρια εθνοφυλετικά. Δηλ. με άλλα λόγια, καταβάλλεται από διαφόρους παράγοντες, από διάφορα, ορατά και αόρατα, γνωστά και άγνωστα, κέντρα, μια προσπάθεια, ούτως ώστε να εισέλθει ο διχασμός, όχι μόνο μεταξύ του ποιμνίου, αλλά και μέσα στους κόλπους της Αδελφότητος».

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο λόγος που γίνεται ο διχασμός, ο Μακαριώτατος τόνισε:
«Για να επιφέρει ακριβώς αυτή τη σύγχυση, η οποία με τη σειρά της εξυπηρετεί διάφορα συμφέροντα, είτε αυτά είναι οικονομικά, είτε αυτά είναι πολιτικά».

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το Πατριαρχείο και τις εξελίξεις που υπάρχουν αναφορικά με την αναγνώριση του Πατριάρχη από το κράτος του Ισραήλ, ο Μακαριώτατος τόνισε:
«Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι το Ισραήλ, η κυβέρνηση του Ισραήλ, έχει πλήρως αποδεχθεί και αναγνωρίσει την de facto κατάσταση του Πατριαρχείου, την de facto εκλογή του Πατριάρχου. Το Πατριαρχείο σήμερα, εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί κανονικά προς όλους τους τομείς της Εκκλησιαστικής και πνευματικής αλλά και κοινωνικής ζωής του. Απλούστατα παραμένει η de jure αναγνώριση η οποία ελπίζουμε ότι αργά ή γρήγορα θα διευθετηθεί».

Για το εάν υπάρχουν ελπίδες για άρση της απόφασης της Ιορδανικής Κυβέρνησης τόνισε: «Εγένετο προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Επεβλήθη το αίτημα αυτό, από γνωστούς κύκλους, από γνωστές ομάδες, γνωστά πρόσωπα στην κυβέρνηση για να προβεί στην άρση της αναγνωρίσεως αλλά η κυβέρνηση της Ιορδανίας δήλωσε ότι το δικαίωμα της άρσεως δεν είναι της κυβερνήσεως. Αυτό είναι δικαίωμα της Αδελφότητας, είναι δικαίωμα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, δηλαδή να ζητήσει την άρση της αναγνωρίσεως. Είναι κατά τη γνώμη μου μία ατυχής και άστοχη ενέργεια»

Όσον αφορά την de jure αναγνώριση από το Ισραήλ, ο Μακαριώτατος είπε: «Το δικαστήριο πρόκειται να συνέλθει και από ό,τι γνωρίζουμε από τις παρελθούσες συνεδριάσεις σύντομα θα έχουμε την τελική απόφαση. Έχει οριστεί για τις 22 Μαΐου. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία και τα όπλα τα δικά μας είναι τα πνευματικά, Εκκλησιαστικά και με την δύναμη της προσευχής μπορούμε πάντοτε να ξεπερνάμε όλες αυτές τις δοκιμασίες, οι οποίες είναι αναπόσπαστο μέρος της αποστολής της Εκκλησίας, δεδομένου ότι η Εκκλησία δεν είναι του κόσμου τούτου, αλλά κινείται εντός του κόσμου τούτου, ούτως ώστε να εκτίθενται όλες οι σκοτεινές δυνάμεις και το Φως της Αναστάσεως του Χριστού να λάμπει για να φωτίζει και να καθοδηγεί τους ανθρώπους στην οδό της Αληθείας. Ευχαριστώ πολύ το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και εύχομαι ότι όλα θα λήξουν αισίως αλλά πρέπει πάντοτε να είμεθα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και νέες δοκιμασίες, γιατί αυτή είναι η κύρια αποστολή της Εκκλησίας μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ»

Τις εξελίξεις αναφορικά με την στάση της ιορδανικής κυβέρνησης προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σχολίασε, μιλώντας στην εκπομπή του σταθμού μας «Πρόσωπο με Πρόσωπο» και στο δημοσιογράφο, Βασίλη Σπυρόπουλο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος τόνισε: «Η Ελλάδα στηρίζει το Πατριαρχείο με όλες τις δυνάμεις και με κάθε τρόπο, και αυτό το ξέρουν όλοι. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να δούμε ότι αυτή η προσπάθεια και αυτή η συνδρομή έχει ένα όριο και αυτό το όριο είναι ο απόλυτος σεβασμός του αυτοδύναμου και αυτοδιοίκητου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Επομένως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμεθα και κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να αγνοήσει ότι στο Πατριαρχείο έλαχε η μοίρα από τον Θεό να εκπληρώνει αυτή την αποστολή στην πιο δύσκολη, σύνθετη και πολύπλοκη περιοχή του κόσμου, όπου πολιτισμοί, έθνη και κράτη ακολουθούν αποκλίνοντα συμφέροντα, ισχυρά συμφέροντα, αλλά και πολλές φορές και προσωπικά συμφέροντα. Σε αυτές τις συνθήκες η χώρα μας κάνει αυτό το οποίο μπορεί με συνέπεια και με μεγάλη προσπάθεια. Ελπίζουμε ότι η βιαστική απόφαση της Ιορδανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην άρση της αναγνώρισης τελικά θα οδηγηθεί με τη συμβολή όλων των παραγόντων, της Ελλάδος και του Πατριαρχείου και βεβαίως με της ίδιας της Ιορδανίας, σε μία διευθέτηση και θα μπορέσουμε σύντομα σε κάποιο χρόνο, δεν θέλω να προβλέψω, να έχουμε μια ομαλοποίηση, την άρση της παρανόησης που σήμερα υπάρχει, ώστε το Πατριαρχείο να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του, που είναι τόσο σημαντική σε αυτή την περιοχή του κόσμου».

Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox