Συζητήσεις στον 89,5fm


«9 χρόνια από την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ
και 2 από την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου »


ΑΘΗΝΑ 12/4/2007


Αφιέρωμα στη μνήμη των μακαριστών Αρχιεπισκόπων Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ και Αμερικής Ιακώβου, εξ αφορμής της συμπλήρωσης εννέα χρόνων από την εκδημία του πρώτου (10/4/1998) και δύο από την εκδημία του δεύτερου (10/4/2005), πραγματοποίησε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην εκπομπή «Καλημέρα», με τον Μάκη Παπαγεωργίου.

Για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ μίλησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Είναι γεγονός ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ήταν μια προσωπικότητα με ιδιαιτερότητες, υπό την έννοια δηλ. των προσόντων που στοιχειοθετούν τις προσωπικότητες που ξεχωρίζουν στον χώρο στον οποίο ανήκουν και στον οποίον ασκούν τα καθήκοντά τους, για να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Συνδύαζε δύο εσωτερικά πιστεύματα, πρώτον μεν, βέβαια, την αγάπη και το ενδιαφέρον προς την Εκκλησία, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα για έναν Αρχιεπίσκοπο, αλλά και για έναν οποιοδήποτε κληρικό και, κατά δεύτερο λόγο, πάντα είχε μια ξεχωριστή αδυναμία και αγάπη προς την πατρίδα, μια φιλοπατρία, η οποία είχε εκδηλωθεί και με έμπρακτο τρόπο, στην περίοδο τη δύσκολη της Κατοχής, όταν όπως γνωρίζετε είχε συνεργαστεί με την λεγόμενη Εθνική Αντίσταση του Ναπολέοντος Ζέρβα και όταν εξεδήλωσε τότε, πράγματι, πνεύμα αυτοθυσίας και προσφοράς, για να εκδηλωθεί η Αντίσταση. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η πρώτη του εκλογή, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας του κράτους και την αναχώρηση των ξένων δυνάμεων, ήταν η εκλογή του ως Μητροπολίτου Άρτης, όπου έκανε μια καλή Ποιμαντορία, και αργότερα μετετέθη εις την Ιεράν Μητρόπολη Ιωαννίνων. Είχε και ένα άλλο στοιχείο, μιας απλότητος και λαϊκότητος, δηλ. δεν ξεχνούσε ποτέ την καταγωγή του από την περιοχή ενός χωριού της Θεσσαλίας, ενώ αγαπούσε τους απλούς ανθρώπους και είχε τρόπους να περιγράφει τα γνωρίσματα του ποιμένος μιας στάνης, για να τα παραλληλίσει με τις δικές του υποχρεώσεις, την πνευματική ποίμνη της Εκκλησίας».

Για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο μίλησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο δημοσιογράφος Γεώργιος Μαλούχος.

Ο π. Θωμάς σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ο Ιάκωβος ήταν ένας άνθρωπος ρήτορας εις τον λόγον, αλλά ήξερε πάρα πολύ καλά και να πράττει τα έργα τα καλά όπως μας τα εδίδαξε η Εκκλησία μας και η πατρίδα μας. Ο Ιάκωβος απεδείχθη ότι ήτανε και η σωστή εκλογή του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να γίνει Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Όλες τις δεκαετίες που υπηρέτησε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι γνωστό ότι ήταν ο συνεκτικός δεσμός του Ελληνισμού της Αμερικής, όχι μόνον κατά τα Εκκλησιαστικά πράγματα αλλά και κατά τα εθνικά πράγματα, επειδή ήταν άριστος Θεολόγος, άριστος χειριστής του λόγου και άριστος στην Ποιμαντική δράση. Νομίζω ότι ωφέλησε πάρα πολύ την Εκκλησία της Αμερικής, προσέδωσε ένα κύρος με την προσωπικότητά του και έκανε την Εκκλησία μας σεβαστή στους ανθρώπους της Αμερικής, την Ορθοδοξία που ήτανε εντελώς ξένη σ’ αυτή την υπερατλαντική χώρα. Επίσης, ήταν άνθρωπος που εντυπωσίαζε τον συνομιλητή του και με την ακρίβεια των λόγων του, με την καθαρότητα της σκέψεώς του και με την τεκμηρίωση των απόψεών του με επιχειρήματα. Αυτό νομίζω ήταν πάρα πολύ σημαντικό στις επαφές του και στις επικοινωνίες του, είτε με τους ανθρώπους του Λευκού Οίκου, είτε με άλλους παράγοντες της Αμερικής. Βεβαίως, τους ανθρώπους της ορογένειας τους είχε κερδίσει όλους, όλοι τον εσέβοντο, όλοι οι παράγοντες, αυτοί οι οποίοι έπαιζαν έναν ρόλο σημαντικό, εκεί στην Αμερική. Διέθετε, επίσης και μια βαθύτατη πολιτική σκέψη, η οποία τον βοηθούσε να ξέρει το πότε πρέπει να παρεμβαίνει, για να είναι αποτελεσματικός στα εθνικά μας θέματα και όπως ξέρομε όλοι, είχε αυτή τη δυνατότητα στο να παρεμβαίνει στις εκάστοτε κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, προκειμένου να υπερασπίζεται τα δίκαια της Ελλάδος. Είναι γνωστή η θέση του για το Κυπριακό, η παρέμβασή του συνεχώς για την αμυντική βοήθεια που έδινε η Αμερική στην Ελλάδα. Έβλεπα ότι ήτο ένας Ορθόδοξος Ιεράρχης με όλη την σημασία που περικλείουν αυτές οι δύο λέξεις».

Ο κ. Γιώργος Μαλλούχος, σημείωσε:

«…Για μένα ήταν ένα πρόσωπο καθοριστικό, σχεδόν θρυλικό, και μάλιστα είχε διπλή αξία, από την άποψη ότι ξέρετε πολύ καλά πόσο στιγματισμένος αρνητικά και άδικα υπήρξε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Η διάσταση του Ιακώβου, η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία, δεν είναι μόνο φυσικά η καθαρώς θρησκευτική, όπως αντιλαμβάνεστε, αλλά είναι και η εθνική, γιατί ο Ιάκωβος, επειδή έζησε και έδρασε σε ένα περιβάλλον εκτός Ελληνικής Πολιτείας, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δημιούργησε στην ουσία προδιαγραφές για τον εθναρχικό ρόλο που παλαιότερα είχε η Ορθόδοξη παράδοση μέσα στους Πατριάρχες. Δηλαδή, ήταν το πραγματικό εθνικό κέντρο των Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία, γιατί ήταν ακριβώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή ήταν σ’ ένα χώρο που παιζόταν η τύχη του κόσμου. Ο Ιάκωβος, λοιπόν, από το 1959 που έγινε για πρώτη φορά Αρχιεπίσκοπος μέχρι την αναχώρησή του, συνδέθηκε από τον πρώτο Αϊζενχάουερ, όταν ξεκίνησε την θητεία του την Αρχιεπισκοπική, στην Αμερική, μέχρι τον πρόεδρο Κλίντον. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος άνοιξε τον Λευκό Οίκο για τους Έλληνες και νομίζω ότι πάρα, πάρα πολλά πράγματα που έγιναν εκεί για την Ελλάδα τα χρωστάμε στον Αρχιεπίσκοπο. Αυτό το κομμάτι ακόμα δεν έχει επαρκώς αναλυθεί. Θα έλεγα ως ένα πολύ απλό παράδειγμα., ότι η μη αναγνώριση από την κυβέρνηση Ρίγκαν του ψευδοκράτους του Ντεκτάς οφείλεται αποκλειστικά στον Ιάκωβο, είναι αποτέλεσμα δικών του ενεργειών, και άλλωστε αυτό το αναγνώρισε και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου που, μετά από δεκαετίες, όταν η Ουάσινγκτον ακύρωσε τη διαδικασία αναγνώρισης, τηλεφώνησε στον Ιάκωβο και του ζήτησε να κατέβει στην Αθήνα…»


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος




 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox