Συζητήσεις στον 89,5fm


«ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ
ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ»
ΑΘΗΝΑ 16/2/2007


Νέες αντιδράσεις Μητροπολιτών κατά των πρωτοφανών δηλώσεων του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου κατά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου και ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος καταγράφηκαν στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Μάκη Παπαγεωργίου.

Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, είπε, μεταξύ άλλων: «Αυτά τα οποία λέει ο Σεβασμιώτατος Ζακύνθου είναι μέσα στο μυαλό του τα περισσότερα. Δεν υπάρχει δηλαδή κάτι που μπορεί να τεκμηριώσει αυτές τις απόψεις του. Ποιος εκβιάζεται σήμερα, να είμαστε σοβαροί. Ποιος μπορεί να εκβιάσει σήμερα έναν Μητροπολίτη και πολύ περισσότερο μέσα στην Ιερά Σύνοδο, ώστε καταπιέζοντας την συνείδησή του να αποφασίσει κάτι διαφορετικό από αυτό που πιστεύει. Τώρα, εάν την ευγένεια, με την οποία εκφέρει κανείς την αντίρρησή του, θεωρεί ο Άγιος Ζακύνθου ότι είναι αποτέλεσμα πιέσεως ή υπολογισμού ή εκβιασμού, αυτό είναι μόνο μέσα στο νου του. Είναι αυτός ο πειρασμός, τον οποίο αισθανόμαστε όλοι, τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο Ζακύνθου σαν «σκώλωπα τη σαρκί» της Ιεραρχίας. Είναι ένας πειρασμός ο ίδιος ο άνθρωπος με αυτά που λέει και ειλικρινά προσευχόμαστε να τον φωτίσει ο Θεός να συνεισφέρει».

Και συνέχισε: «Που είδε τον εκβιασμό; Όταν εμείς συνεδριάζουμε στην Ιεραρχία και εκείνος κάθεται έξω μέσα στα γραφεία, πίνοντας καφέ, αυτό τι σημαίνει; Εμείς είμαστε συνεπείς στα καθήκοντά μας και εκείνος περιφρονεί το Σώμα της Εκκλησίας. Εμείς ,λοιπόν, είμαστε μαχόμενοι μέσα στο Σώμα της Συνόδου, με τον Αρχιεπίσκοπο και τους υπολοίπους Μητροπολίτες, και ο Σεβασμιώτατος Ζακύνθου κάθεται έξω και κατηγορεί το Σώμα της Εκκλησίας, ότι δεν είναι δημοκρατικό, στους δημοσιογράφους και στα Μ.Μ.Ε. Άρα σε εκείνον ελλείπει η αίσθηση της συνεπείας και των συνοδικών του καθηκόντων. Εάν είχε στοιχεία ο Άγιος Ζακύνθου, με την εμπάθεια που τον χαρακτηρίζει εναντίον του Αρχιεπισκόπου, θα τα είχε βγάλει και στο CNN ακόμα! Δεν υπάρχουν, αλλά δυστυχώς βασανίζει την συνείδηση των πιστών, λέγοντας αυτά τα πράγματα και δημιουργώντας εντυπώσεις. Μια φούσκα είναι που διαρκώς βλέπουμε να ξεφουσκώνει. Όχι να μειώνει το έργο του Αρχιεπισκόπου και της Συνόδου, επειδή δεν έχουν το ήθος που έχει ο ίδιος. Εάν δεν ήταν δημοκρατικός ο Αρχιεπίσκοπος ή οι δομές της Εκκλησίας δεν θα μπορούσε να μιλάει ο Άγιος Ζακύνθου, ή οποιοδήποτε άλλος εξ ημών. Να προσευχηθούμε όλοι να εκλείψει αυτός ο σκώλωψ, να ηρεμήσουν τα πράγματα, να επανέλθουν όλοι στην ειρήνη της Εκκλησίας».

Επίσης, στην ίδια εκπομπή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος τόνισε: «Θεωρώ ότι λειτουργεί σε ικανοποιητικότατο βαθμό το συνοδικό σύστημα. Μετέχοντας, βλέπουμε πώς ο Μακαριώτατος, με γνώμονα την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, διοικεί τα της Εκκλησίας και προεδρεύει των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι Ιεράρχες πρέπει να έχουν αυτό το δυναμικό πνεύμα, ειδικά στην εποχή μας, για να αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες που συναντούν είτε σε επίπεδο της τοπικής Εκκλησίας, που διαποιμένουν με αίσθημα ευθύνης, είτε για τα γενικότερα προβλήματα που ανακύπτουν και αφορούν την εν γένει πορεία της Ελλαδικής Εκκλησίας. Βεβαίως, ο δυναμισμός αυτός μπορεί να αποβεί ολέθριος και επικίνδυνος, εάν χρησιμοποιείται ακαίρως και αν χρησιμοποιείται ιδιοτελώς.


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox