Συζητήσεις στον 89,5fm


«ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»
ΑΘΗΝΑ 15/2/2007


Την αντίθεσή του προς την επιστολή των δέκα Ιεραρχών προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, με την οποία ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος εγκαλείται για το σχέδιο Νόμου περί της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης και τις σχέσεις της Εκκλησίας μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνος, μιλώντας στον Δημοσιογράφο Αντώνη Γιαννακόπουλο, του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος (15/2/2007).

Ο κ. Κωνσταντίνος τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαι τελείως αντίθετος προς την νέα αυτή επιστολή». Παράλληλα, δεν καταδέχθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μητροπολίτου Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οποίες δήθεν εκβιάστηκε και τρομοκρατήθηκε για να μην υπογράψει το κείμενο της επιστολής των δέκα.

ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Τις πρωτοφανείς δηλώσεις του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου κατά του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος σχολίασαν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (15/2/2007), στην εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπά και Βασίλη Σπυρόπουλο, οι Σεβ. Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Νομίζω ότι εμείς οι Επίσκοποι πρέπει να είμεθα πολύ προσεκτικοί σ’ αυτά τα οποία λέμε ή δηλώνουμε δημοσίως, διότι πολλές φορές γίνονται βέλη στη φαρέτρα των εχθρών της Εκκλησίας μας, οι οποίοι καιροφυλαχτούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι εμείς λέμε, προκειμένου να πλήξουν το σώμα της Εκκλησίας μας και το κύρος Της. Εμείς οι Επίσκοποι οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος του προσώπου του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας, να το περιφρουρούμε και άλλωστε ο Μακαριώτατος έχει καταδείξει προς πάσα κατεύθυνση ότι σέβεται απολύτως όλους στο Συνοδικό μας σύστημα και ότι είναι δεκτικός να δεχθεί και να ακούσει τον καθένα μας για ό,τι θα ήθελε να του πει… Πάντως, θέλω να πω ότι, κατά κάποιο τρόπο, χάρηκα, γιατί η ανακοίνωση του Μακαριωτάτου έριξε νερό και όχι λάδι στη φωτιά και αυτό νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό… Εμείς οι νέοι Ιεράρχες θέλουμε να βλέπουμε τους πρεσβυτέρους Ιεράρχες να μάς διδάσκουν και να είναι άνθρωποι καταλλαγής, ειρηνικής διάθεσης και νομίζω ότι με προσπάθεια και εσωτερική διάθεση μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να πω ότι όλη αυτή η υπόθεση όπως εμφανίζεται προκαλεί στενοχωρία της Εκκλησίας και των αδελφών μελών του σώματός Της… Οι δηλώσεις αυτού του τύπου δεν βοηθούν την Εκκλησία, αλλά ούτε τους πιστούς. Αντιθέτως, κάνουν ζημιά και προκαλούν την θυμηδία των εχθρών της Πίστεως. Οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Ζούμε σε μία εποχή αμφισβητήσεως της Ευαγγελικής Αληθείας, σε μία εποχή που προσβάλλεται κατά κόρον η εθνική μας ιδιοπροσωπεία και νομίζω ότι το ύψιστο καθήκον όλων, και κυρίως των Ιεραρχών, είναι όχι μόνο η ομόνοια και η ενότητα εν τη Πίστη και Αληθεία, αλλά είναι και ο σεβασμός και η αλληλοπεριχώρηση των προσώπων.

Ο Μακαριώτατος όλη του τη ζωή υπήρξε ένα πρόσωπο θυσίας και πληθωρικής αγάπης. Επομένως, να προσβάλλεται με αυτόν τον τρόπο δεν είναι ό,τι ορθότερο. Δυστυχώς, υπάρχει μια τέτοια άσχημη ροπή στα πράγματα εκ μέρους του Αγίου Ζακύνθου, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος με αρκετό δυναμισμό, με ένα αξιόλογο έργο που έχει επιτελέσει στην Μητρόπολή του, αλλά αυτή η στάση του και η σημερινή και χθεσινή δεν τον τιμούν. Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει ένας Ιεράρχης, τόσο σοβαρά θέματα να τα περιφέρει στα παράθυρα τα τηλεοπτικά ή στους δημοσιογραφικούς χώρους. Είναι θέματα ουσιαστικά, τα οποία εάν έχει κάποια στοιχεία που θέλει να καταθέσει εναντίον οποιουδήποτε, οφείλει να το κάνει ενώπιον των υπεύθυνων Εκκλησιαστικών οργάνων. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει η Ιερά Σύνοδος και για αυτό ακριβώς υπάρχει πρωτίστως και η συνείδησή μας… Θα πρέπει να είμεθα πολύ αυστηροί στον εαυτό μας, όταν προβαίνουμε σε κρίσεις κατά αδελφού και πρωτίστως κατά του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος δίνει έναν αγώνα ζωής και Πίστεως για να κατορθώσει να έχει η Εκκλησία την πραγματική δόξα που Της ανήκει, δηλαδή την αγάπη των παιδιών Της».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox