Συζητήσεις στον 89,5fm


Παρεμβάσεις του Υφυπουργού Παιδείας Γεωργίου Καλού,
του Πρυτάνεως του Πολυτεχνείου
και του Εκπροσώπου Τύπου του Αρχιεπισκόπου

«Απόπειρα κατάληψης του Ι. Ναού στην Πολυτεχνειούπολη»
ΑΘΗΝΑ 30/1/2007


Για την απόπειρα κατάληψης του Ιερού Ναού στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, και την άνευ προηγουμένου παρεμπόδιση τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας, που επιχειρήθηκε σήμερα από αγνώστου ταυτότητος νεαρούς, μίλησαν στην εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και στους Δημοσιογράφους Κώστα Παπά και Βασίλη Σπυρόπουλο ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Καλός, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Κων/νος Μουντζούρης και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αρχιμ. Τιμόθεος Άνθης.

Ο π. Τιμόθεος τόνισε:

«Είναι ένα θλιβερό γεγονός... Αυτοί οι νέοι άνθρωποι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Εγώ δεν θα σχολιάσω αν είναι δίκαιος ή άδικος ο αγώνας τους, αλλά από τη στιγμή που αγωνίζονται για τα δικά τους δικαιώματα, για τις δικές τους ελευθερίες δεν θα πρέπει να παρεμποδίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των άλλων και κυρίως στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας και της συνειδήσεως των ανθρώπων…»

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεώργιος Καλός επεσήμανε:

«Εγώ πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες νέοι και Ιερά έχουν και Όσια έχουν, που τα σέβονται. Δεν ξέρω γιατί άραγε έφθασαν τη διαμαρτυρία τους ή τη λογική της διαμαρτυρίας τους, για την προστασία του ασύλου, σε τέτοια δύσκολη και όχι λογική αντίδραση. Είναι δυνατόν στο όνομα των αγώνων κάποιων που τους σεβόμαστε, έστω και αν διαφωνούμε, για τη διατήρηση του ασύλου, να καταπατούν τις Συνταγματικά, θεσμικά και παγκοσμίως σε κάθε ελεύθερο κράτος, κατοχυρωμένες θρησκευτικές ελευθερίες; Διότι το δικαίωμα στη λατρεία, το δικαίωμα στην τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι θεμελιώδες σε όλα τα Συντάγματα των ελευθέρων χωρών και είναι υπό την εγγύηση της κάθε ελεύθερης Πολιτείας. Είναι, λοιπόν, δυνατόν να σηκώνουν τέτοια σημαία εκείνοι που κατά τα άλλα αγωνίζονται για να κατοχυρώσουν ένα χώρο Πανεπιστημιακό ως άσυλο; Εγώ στέκομαι στο ότι δεν είναι δυνατόν στο όνομα της υπεράσπισης της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών να καταπατάται η θεμελιωδέστερη ελευθερία της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων».

Ο Πρύτανης Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης δήλωσε:

«Δεν νομίζω ότι θα απηχούσε καλύτερα την ψυχική μας κατάσταση άλλη έκφραση: «Περίλυπος εστί η ψυχή έως θανάτου». Με μεγάλη φροντίδα ετοιμάσαμε την Θεία Λειτουργία που ετελείτο σήμερα στο παρεκκλήσιο των Τριών Ιεραρχών, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Μετά πληροφορηθήκαμε ότι είχαν αναγραφεί κάποια κακά συνθήματα εκτός του ναού. Φέραμε συνεργεία για να μπορέσουμε να τα σβήσουμε. Εν συνεχεία, ήμασταν έτοιμοι για την Θεία Λειτουργία και συνέβη αυτή η παρέμβαση της ομάδας νέων συμπολιτών μας, οι οποίοι με συνθήματα δεν συμφωνούσαν με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και κατεφέρετο κατά των παρισταμένων. Βεβαίως, οφείλω να πω ότι δεν εισήλθαν εντός του Ναού και αυτό ας πούμε ότι είναι ένα θετικό, μικρό στοιχείο στο σύνολο των κακών. Εμείς είχαμε άμεση παρέμβαση και δια της πειθούς που θέλουμε να πρυτανεύει στους Πανεπιστημιακούς χώρους, απεχώρησαν και ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία, όπως θα έπρεπε να ολοκληρωθεί».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox