Συζητήσεις στον 89,5fm


ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ:
«Τη συνάντηση Πάπα Βενεδίκτου και Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου θα απασχολήσουν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και η παρουσία του Χριστιανισμού στην Ευρώπη»
ΑΘΗΝΑ 1/12/2006


Για το επερχόμενο ιστορικό ταξίδι του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου στο Βατικανό μίλησε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στον Μάκη Παπαγεωργίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων & Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Σε ερώτηση για το ποιά είναι η σημασία και ο σκοπός αυτού του ταξιδιού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος, τόνισε: «Ουσιαστικά, ο Μακαριώτατος ανταποκρίνεται στην πρόσκληση που είχε απευθυνθεί σ’ αυτόν, τόσο από τον προηγούμενο Πάπα, όσο κι από τον σημερινό και έρχεται στη συνέχεια της γνωστής επισκέψεως του προηγούμενου Πάπα στην Αθήνα και στην Ελλάδα. Είναι μια καθαρά εκκλησιαστική επίσκεψη υψηλοτάτου επιπέδου, είναι μια σύντομη παρουσία του Αρχιεπισκόπου στο Βατικανό, όπου θα έχει την ευκαιρία, με ολιγομελή αντιπροσωπεία, να συναντηθεί με τον Ποντίφικα. Θα έχουν οι δύο άνδρες τη δυνατότητα, για περίπου μισή ώρα, να συνομιλήσουν, χωρίς την παρουσία άλλων, γεγονός που ενισχύει τη συνεργασία που έχουν ξεκινήσει οι δύο Εκκλησίες, Ρωμαιοκαθολική και Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, σε θέματα που δεν αφορούν το Θεολογικό διάλογο, διότι, όπως ξέρετε, εκεί η πρωτοβουλία είναι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, με τα κοινωνικά προβλήματα και κυρίως με την παρουσία του Χριστιανισμού σήμερα στην Ευρώπη, της οποίας είμαστε μέλη. Αυτή είναι ουσιαστικά η διαδικασία ή η σκοπιμότητα αυτού του ταξιδιού. Στην εποχή που ζούμε, νομίζω ότι ο καθένας κατανοεί το πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να συνομιλούμε με ανθρώπους που, έτσι κι αλλιώς, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα σήμερα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Παρά το σύντομο της επισκέψεως, πιστεύουμε ότι θα ανοίξει ένας δρόμος για περαιτέρω συνεργασία και, κυρίως, θα μείνει ζωντανή αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί, μιας και βεβαίως ελπίζουμε ότι αυτό θα έχει συνέχεια. Είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς σήμερα να το αρνηθεί ότι έπρεπε και πρέπει να γίνει, γιατί ζούμε σε μια εποχή όπου πρέπει οι Χριστιανοί να δίνουνε μια μαρτυρία ενότητος, γιατί είναι πολλά τα προβλήματα που από κοινού αντιμετωπίζουμε»

Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να υπάρξει κοινή θέση ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε ευρωπαϊκή και κοινωνικά θέματα, όπως ο ρατσισμός, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Όσοι γνωρίζουν τα πράγματα και ξέρουν τους δύο άνδρες, συμφωνούν ότι συμπίπτουν σε πολλές σκέψεις και ιδέες για τον Χριστιανισμό, την Ευρώπη και τις εξελίξεις, και ελπίζουν ότι θα υπάρξει ένα κοινό κείμενο που θα θέτει τις βάσεις και θα θεμελιώνει όλα αυτά που αναφέρατε ή όσα τυχόν κρίνουν οι δύο άνδρες ότι θα πρέπει να διακηρύξουν. Σημασία έχει ότι γίνονται πολύ προσεκτικά βήματα, θα είναι σύντομο το ταξίδι, μόλις δύο ημέρες στη Ρώμη, και θα έχει μία αναλογία με το ταξίδι που πραγματοποίησε ο Πάπας στην Αθήνα».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox