Συζητήσεις στον 89,5fm


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ομιλεί για την επικείμενη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στο Βατικανό
Αθήνα 29/11/2006


Συνέντευξη όσον αφορά τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους Ορθοδόξους ανά τον κόσμο έδωσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην εκπομπή «Η Κοινωνία της Εκκλησίας στην ερημία του κόσμου», που επιμελείται η δημοσιογράφος Σμαραγδή Καράγιωργα».

Σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου στο Βατικανό, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος, τόνισε: «Νομίζω όλες οι μορφές και προσπάθειες διαλόγου και επικοινωνίας είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι πολύ θετικό. Επομένως, έτσι πρέπει να δούμε κάθε τέτοια περίπτωση. Άλλωστε, και η παρούσα επίσκεψη του Πάπα εξυπηρετεί αυτό το στοιχείο, το στοιχείο αυξήσεως δυνατοτήτων επικοινωνίας και διαλόγου, και όχι μόνο μεταξύ Χριστιανών, αλλά και μεταξύ Χριστιανών και μη Χριστιανών, Μουσουλμάνων, Βουδιστών, Ιουδαίων κ.λ.π. Επομένως, η επίσκεψη, η μελετημένη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου πρέπει να θεωρηθεί υπό το φως της δυνατότητος αυξήσεως επικοινωνίας και επαφών μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων».

Κληθείς να σχολιάσει το μήνυμά του προς τους Ορθοδόξους της Αμερικής, αναφορικά με την επίσκεψη του Πάπα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Μ’ όλη μου την καρδιά, αυτό ακριβώς παρακαλούμε και ζητούμε, διότι και πολλοί άνθρωποι ρωτούν τι μπορούμε να κάνουμε σε μια πραγματικά ιστορική στιγμή και λέμε «όπου και αν είστε, έχετε τη δυνατότητα να προσευχηθείτε», επομένως με ένταση με πάθος θα έλεγα για να είναι καρποφόρος αυτός ο διάλογος, για να είναι εποικοδομητική αυτή η επίσκεψη του Πάπα στο Πατριαρχείο μας και τα αποτελέσματα να είναι θετικά προς όλες τις κατευθύνσεις και μεταξύ των συμπλεκομένων, ας το πω έτσι, με την καλή την έννοια του όρου, Εκκλησιών, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα. Χρειαζόμαστε τις προσευχές όλων για την επιτυχία αυτού του πολύ μεγάλου σκοπού».

Σε ερώτηση για τους φόβους εκείνων που πιστεύουν ότι αυτές οι επαφές προσβάλλουν την Ορθοδοξία και θίγουν την παράδοση και το δόγμα της, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο κυκλοφορεί, νομίζω, μονίμως, γιατί για κάθε πράγμα που γίνεται, ακόμη και για το ιερότερο των πραγμάτων, υπάρχουν οι φόβοι ότι μπορεί να μετατραπεί σε αρνητικό στοιχείο. Επομένως, αυτό δεν είναι καινούριο και δεν έχει σχέση μόνο με αυτό το γεγονός. Αλλά το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων ή το ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων, για κάτι το οποίο αυτό καθ’ εαυτό, μπορεί να είναι θετικό, δεν μπορεί να εμποδίσει και δεν πρέπει ποτέ να εμποδίσει την κοινή προσπάθεια να γίνονται αυτές οι επικοινωνίες. Απλούστατα, εκείνο το οποίο ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το Του Κυρίου περί αγρυπνίας πνεύματος, περί εγρηγόρσεως, αλλά όχι αποφυγής μιας επικοινωνίας, η οποία αυτή καθ’ αυτή είναι τουλάχιστον ουδετέρα. Αλλά νομίζω ότι μπορεί να είναι και πρέπει να είναι θετική. Για να μην είναι αρνητική, χρειάζεται αυτή η επαγρύπνηση και αυτή η εγρήγορση, την οποία και το Πατριαρχείο τηρεί πάντοτε και εμείς την προσπαθούμε όπου και αν είμαστε».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox