Συζητήσεις στον 89,5fm


Οι ακροατές εκφράζονται
για το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους



Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2006


Τριήμερο αφιέρωμα ξεκίνησε από σήμερα, Δευτέρα 23η Ιανουαρίου, (θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου), ο Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, εν όψει της συζητήσεως για την επικείμενη Συνταγματική αναθεώρηση, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των Σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας. Οι ακροατές, καθ’ όλην τη διάρκεια του αφιερώματος, καταθέτουν τις απόψεις τους, απαντώντας στα ερωτήματα: Α) Συμφωνείτε με τον διαχωρισμό Εκκλησίας- Πολιτείας;

Β) Συμφωνείτε με την πρόταση για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στη χώρας μας;

Γ) Θα βλέπατε θετικά ή όχι το θέμα της κατάργησης μονιμότητας στο Δημόσιο τομέα;

Δ) Πιστεύετε ότι θα πρέπει ο Βουλευτής να ασκεί παράλληλα με τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και το επάγγελμά του ή όχι;

Ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Αναστάσιος Μαρίνος, μας είπε: «Στην ουσία ο χωρισμός υπάρχει. Διότι και ο Πολιτικός Γάμος έχει καθιερωθεί και ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέγει τον τρόπο του Γάμου του, και η ταφή των νεκρών είναι ελεύθερη και το ζήτημα του όρκου έχει ήδη λυθεί. Το πρόβλημα τίθεται κυρίως- και έχει αντικείμενο- για το μάθημα των θρησκευτικών. Ζητείται, δηλαδή, η δημιουργία του λεγόμενου «λαϊκού κράτους». Όμως, το «λαϊκό κράτος» ιδρύθηκε σε άλλες χώρες υπό συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες απολύτως διαφορετικές από τις δικές μας. Άρα ο κεντρικός σκοπός είναι η αποθρησκευτικοποίηση του λαού και της νεολαίας.»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος τόνισε: «Εκείνο που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό είναι η αναμόχλευση των ζητημάτων που έθεταν συγκεκριμένοι χώροι. Όμως, ο λαός δεν έχει ερωτηθεί. Ο λαός εψήφισε συγκεκριμένη κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα ελληνόπουλα δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη, έρμαια των συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων. Οι άνθρωποι της Εκκλησίας, Ποιμένες και πλήρωμα, δεν ανησυχούν από τον προτεινόμενο χωρισμό Κράτους- Εκκλησίας. Εκείνη που θα ζημιωθεί είναι η κοινωνία, η οποία επί δύο χιλιάδες χρόνια συμπορεύθηκε με την Εκκλησία. Η Εκκλησία πρέπει να προετοιμασθεί για τις επικείμενες μέρες και δυσκολίες.»

Ο τέως υπουργός, βουλευτής, κ. Στυλιανός Παπαθεμελής είπε: «έχω πάντα την αίσθηση ότι ισχύει το λόγιον του Παύλου «καλός ο νόμος εάν καλώς χρείται». Κάθε νόμος επιτάσσει την εφαρμογή του, πολλώ δε μάλλον ο Καταστατικός Χάρτης. Το ισχύον Σύνταγμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός σύγχρονου Κράτους. Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε ότι δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού. Διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει. Η κοινωνική και προσωπική ζωή των πολιτών στην Ελλάδα είναι συνυφασμένη με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί έχουν σχέση με ιδεοληψίες των κομμάτων που τις καταθέτουν.»

Ο υπουργός Απασχόλησης, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, μας ετόνισε:

«Οι όροι των σχέσεων Εκκλησίας- Πολιτείας είναι διακριτοί ήδη. Όπου οι σχέσεις αυτές συναντιούνται, έχουν να κάνουν με την ιστορία του Ελληνικού Γένους, η οποία πορεύθηκε μέσα από την δυναμική της βαθειάς σχέσεως Εκκλησίας- Πολιτείας. Γι’ αυτό και το Σύνταγμά μας ορίζει τα της κρατούσης θρησκείας, πράγμα που δεν υπάρχει σε άλλα Ευρωπαϊκά Συντάγματα, γιατί αυτή η δυναμική σχέση δεν υπήρχε.»

Ο βουλευτής, κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, επισήμανε: «Είναι διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας- Κράτους. Δεν χρειάζεται επ’ αυτού αναθεώρηση. Παρακολουθώ την συζήτηση και παρεμβαίνω. Όπως π.χ. στο ζήτημα του πολιτικού γάμου, όπου δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός. Η ελληνική κοινωνία έχει βαθύτατη σχέση με την Εκκλησία. Το ίδιο και η πλειοψηφία των βουλευτών, οι οποίο αγαπούν την Εκκλησία, σέβονται το ράσο.»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος, μας είπε: «Είναι μείζον και ευαίσθητο θέμα. Όσοι μιλούν για χωρισμό, δεν μας λένε: Υπάρχει συγκυβέρνηση της Εκκλησίας με την Πολιτεία στην κοινωνία σήμερα; Όχι βέβαια. Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Κάποιοι οι οποίοι μιλούν, επομένως για χωρισμό, μήπως έχουν στο μυαλό τους μιαν Εκκλησία στο περιθώριο; Δεν έχουμε συνδιοίκηση στο Κράτος. Όμως, η Εκκλησία οφείλει να έχει το δικό της λόγο για τα προβλήματα της κοινωνία, όσο και αν αυτό ενοχλεί. Από τη μία μιλάμε- και σωστά- για την ανέγερση μουσουλμανικών τεμενών και ευκτηρίων Οίκων άλλων θρησκευμάτων στην Ελλάδα, και από την άλλη, κάποιοι βρίσκουν την ώρα να ζητούν την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων (της Εικόνας του Χριστού και του Σταυρού) από τους Δημόσιους χώρους. Αυτό είναι το αντιφατικό. Η Εκκλησία αντλεί τα δύναμή της από το Χέρι του Θεού και από τη δύναμη του λαού.»

Στη συνέχεια παρενέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Προκόπιος, ο οποίος μίλησε για το θέμα του πολιτικού γάμου:

«Ζητούν τον χωρισμό εκείνοι που έχουν χωρίσει τον εαυτό τους από την Εκκλησία. Δεν τους ενδιαφέρει η ουσία αλλά ο εντυπωσιασμός. Το άρθρο 3 του Συντάγματος εκφράζει τη διαχρονική σχέση Εκκλησίας- Πολιτείας, τους διακριτούς ρόλους, την αρχή της συναλληλίας και συνεργασίας. Αυτή είναι η παράδοσή μας από την οποία δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποστούμε. Είναι βέβαια υπόθεση της Πολιτείας ο χωρισμός. Ας αναλογιστεί το διχασμό του λαού και τον εκβιασμό της θρησκευτικής του συνείδησης και ας το κάνει. Η απαίτηση του χωρισμού Εκκλησίας- Πολιτείας δεν εκφράζει την συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας που είναι εν τέλει ο Ελληνικός λαός. Ένα τέτοιο θέμα είναι μετέωρο και κατασκευασμένο. Το ζήτημα κινείται στα όρια της συναλληλίας και της παραδόσεως του ελληνικού λαού. Στο ζήτημα του πολιτικού γάμου αντιφάσκουν όσοι, υποτίθεται, ότι εκφράζουν δημοκρατικές αρχές. Όποιος θέλει να κάνει πολιτικό γάμο, είναι ελεύθερος να το κάνει. Γιατί, όμως, για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που νοεί το γάμο ως μυστήριο και ευλογία του Θεού στην σχέση ανδρός και γυναικός, να λειτουργεί υποχρεωτικά ο γάμος ως αστική σύμβαση; Ο λαός δεν θα ερωτηθεί; Να σταματήσει, επιτέλους, το μαστίγωμα της συνείδησης του λαού μας.»




 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox