Συζητήσεις στον 89,5fm


«Η λύσις (του Κυπριακού) πρέπει να έλθει σύντομα.
Αλλά λύσις, όχι διάλυσις, όπως ήταν το σχέδιο Ανάν»

Συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής & Πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.



ΑΘΗΝΑ 13/11/2006



Από τις αρχαιότερες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες είναι η Εκκλησία της Κύπρου, με αυτοκρατορικά προνόμια που, από τον 5ο αι. παραχωρήθηκαν στον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ζήνωνα. Θα θέλατε να μάς κάνετε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου;

«Στην Εκκλησία της Κύπρου, από τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια, είχαμε Κυπρίους Χριστιανούς, αλλά ως Εκκλησία έλαβε σάρκα και οστά με την παρουσία των τριών Αποστόλων, Βαρνάβα, Παύλου και Ιωάννου του μετονομασθέντος εις Μάρκον, ο οποίος ήτο συνοδός των δύο Αποστόλων όταν το πρώτον ήρθαν στην Κύπρο. Το ίδιο το Άγιο Πνεύμα τους ξεχώρισε από τους άλλους Αποστόλους, το Βαρνάβα δηλ. και τον Παύλο και τους απέστειλε στα έθνη. Και λόγω του ότι ο Βαρνάβας ήταν Κύπριος οδήγησε και τον Παύλο και τον ανιψιό του, τον τότε Ιωάννη και μετέπειτα Μάρκο στο νησί. Εισήλθαν από το λιμάνι της Κύπρου, από την Σαλαμίνα και έφτασαν μέχρι την Πάφο που ήτο η πρωτεύουσα της Κύπρου. Το 45 μ.Χ. ήρθαν στην Κύπρο και από τότε ιδρύθηκε η Εκκλησία μας και έτσι έχουμε την πρώτη επισκοπή της Πάφου. Τους τρεις πρώτους αιώνες είχε πλέον εξαπλωθεί ο Χριστιανισμός στο νησί και συστήθηκε μια ολόκληρη Εκκλησία με τον Μητροπολίτη στο κέντρο και τους Επισκόπους στις άλλες πόλεις και στην ύπαιθρο. Και μάλιστα μέχρι τον 13ο αιώνα είχαμε πλήρη Σύνοδο Αυτοκεφάλου Εκκλησίας εκ δεκατεσσάρων Επισκόπων»


Νομίζουμε ότι αυτό θα επιδιώξετε και τώρα.

«Ακριβώς. Εκείνο που μάς κατήργησαν οι Λατίνοι, διά της βούλας του Πάπα Αλεξάνδρου το 1260, θα έρθουμε να το επανορθώσουμε και θα επεκτείνουμε την Σύνοδο. Από δέκα, που είμεθα τώρα, σε δεκατέσσερις και πλέον Επισκόπους για να έχουμε μια πλήρη Σύνοδο. Όχι μόνο για να μην χρειαζόμεθα την βοήθεια των άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αλλά και για καλύτερη διαποίμανση του ποιμνίου μας»


Θεωρούμε ότι αυτό είναι από τα πρώτα σας μελήματα. Έχετε κάποιες άλλες προτεραιότητες;

«Προτεραιότητες ασφαλώς έχουμε. Θα ξεκινήσουμε από τα εσωτερικά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για να νοικοκυρέψουμε όλα εκείνα που η ασθένεια του Μακαριωτάτου η πολυχρόνιος εδημιούργησε. Θα επιδοθούμε να θεραπεύσουμε τις ανεπαίσθητες πληγές της Αρχιεπισκοπής και μετά θα επεκταθούμε εις τα της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου. Γιατί εκείνα πρέπει να συζητηθούν στην Σύνοδο και να παρθούν Συνοδικές αποφάσεις. Ό,τι ανήκει στην Αρχιεπισκοπή θα το δούμε προσωπικά με τους εδώ βοηθούς και υπαλλήλους, με τους τμηματάρχες όλων των τμημάτων ούτως ώστε να έχουμε μια καλύτερη συνεργασία, καλύτερα αποτελέσματα για το καλό του λαού μας και του τόπου μας»


Και βέβαια αναφέρεστε στην αλλαγή του Καταστατικού Χάρτη.

«Ασφαλώς. Θα ξεκινήσουμε με την αλλαγή του Καταστατικού για να μάς δώσει την δυνατότητα να επεκτείνουμε τις Μητροπόλεις. Για να γίνουν 12 μητροπόλεις συν η Αρχιεπισκοπή 13 και θα εκλέξουμε μερικούς ακόμη Βοηθούς Επισκόπους»


Γνωρίζουμε, Μακαριότατε, ότι οι σχέσεις σας με την Εκκλησία της Ελλάδος είναι στενές και αυτό φάνηκε κατά την επίσκεψή σας στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για να τον ενημερώσετε για τις θέσεις της Εκκλησίας σχετικά με το σχέδιο Ανάν. Στοχεύετε σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων;

«Παρόλο που είναι στενότατες οι σχέσεις μας με την Εκκλησία της Ελλάδος και δη με τον Μακαριότατο Άγιο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, που, όχι μόνο πριν από δυόμιση χρόνια, αλλά και τον Ιούνιο, που ήμουνα εκεί, είχαμε ανταλλάξει μερικές απόψεις, βρήκα πρώτα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για όλα όσα έκανε για εμάς. Αλλά αξιοποίησα την παρουσία μου εκεί για να τον παρακαλέσω, οσάκις συναντιέται με ανθρώπους της Πολιτείας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Πρωθυπουργό, με την Υπουργό Εξωτερικών, με τους αρχηγούς των κομμάτων και δη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον παρακάλεσα το Κυπριακό να το έχει πάντοτε στην άμεση προτεραιότητα του και μού το υπεσχέθη. Και δράττομαι της ευκαιρίας και σήμερα επίσημα να τον ευχαριστήσω»


Πώς εκτιμάτε τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου;

«Το Πατριαρχείο μας, το οποίο είναι λίαν σεβαστό σε μας, έχει ένα ρόλο ευρύτερο να διαδραματίσει, βέβαια, άμεσα στα πλαίσια των Ιερών Κανόνων και περισσότερο ο ρόλος του είναι συντονιστικός. Δεν παρεμβαίνει στις επιμέρους Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο για την καλύτερη προσφορά της όλης Ορθοδοξίας και αν δεν υπήρχε το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπρεπε να κάνουμε Οικουμενικό Πατριαρχείο για αυτό τον ρόλο. Αλλά, αφού υπάρχει, αυτόν τον ρόλο τού τον αποδίδουμε»


Αυτόν τον ρόλο τον αναγνωρίζει και ο Πάπας; Το δείχνει αυτό η επίσκεψή του σε λίγες ημέρες στο Φανάρι;

«Προσωπικά μπορεί να το αναγνωρίζει. Επίσημα, όμως, δεν μπορεί να το πει, γιατί εδώ είναι και η διαφορά μας, δυστυχώς, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πιστεύει ότι ο μοναδικός εν τω κόσμω Επίσκοπος είναι εκείνος. Είναι ο Πάπας και η αρχιεροσύνη των άλλων είναι δοτή ξεκινά από τον Πάπα. Εδώ είναι η μεγάλη διαφορά μας. Εδώ είναι και το λάθος τους»


Οι σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τα άλλα δόγματα που υπάρχουν στο νησί, είναι αγαστές;

«Είναι αγαστές. Πολύ θερμές σχέσεις έχουμε. Ως η επίσημη Εκκλησία της Κύπρου βοηθούμε και είμαστε συμπαραστάτες όλων αυτών των ξένων που βρίσκονται και κατοικούν μόνιμα στο νησί μας. Θέλουν σίγουρα την βοήθεια μας διότι είναι ελάχιστοι και οι Καθολικοί και οι Αγγλικανοί που βρίσκονται στην Κύπρο και έτσι η βοήθεια προς αυτούς είναι αμέριστη και έχουμε πολύ στενές και αγαθότατες σχέσεις»


Μακαριότατε, η Μεγαλόνησος ταλανίζεται χρόνια από την εισβολή και την κατοχή του βορείου τμήματός της. Ποιά η θέση της Εκκλησίας στην επίλυση του Κυπριακού;

«Η Εκκλησία της Κύπρου είναι η μητέρα Εκκλησία όλων των Κυπρίων. Πάντοτε μέσα στους αιώνες, μέχρι σήμερα, είναι επικεφαλής αυτού του λαού, τού συμπαραστάθηκε μέσα στην ιστορία, μέσα στο χρόνο. Και μάλιστα, σε δύσκολές εποχές, σε δύσκολες ημέρες, κρατούσε την δάδα και της πίστεως αλλά και του έθνους άσβεστη και ψηλά.

Όσο και αν υπήρχαν και φυσούσαν σφοδρότατοι άνεμοι, τα κατάφερε να την κρατήσει αυτή τη δάδα άσβεστη μέσα στους αιώνες και επαραμύθησε το λαό της, το ποίμνιο της και το στήριξε, το ενθάρρυνε, εστάθη παρηγορήτρια μέσα στις δυσκολίες του. Και αυτή την σχέση την μητρική θέλουμε να την συνεχίσουμε. Η Εκκλησία θα είναι η καλή μητέρα όλων και θα είμεθα επικεφαλής στον αγώνα αυτού του λαού μέχρι να τερματιστεί η κατοχή και να δει ο λαός μας όλη την νήσο, από άκρου εις άκρον, ελεύθερη και ευημερούσα»


Σθεναρή υπήρξε και η στάση σας κατά του σχεδίου Ανάν. «Αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει σημαίνει καταστροφή», είχατε πει Μακαριότατε. Θα συνεργαστείτε με την πολιτική ηγεσία για την προώθηση της επιλύσεως του εθνικού ζητήματος;

«Έχουμε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γενικά με την Κυβέρνηση και αυτή την σχέση θα την συνεχίσουμε, θα συμπαριστάμεθα στην Κυβέρνηση και όταν παρεκκλίνει δεν θα διστάσουμε να παρατηρήσουμε την Κυβέρνησή μας όποια και να είναι. Η Εκκλησία ζητεί να επιβληθούν και εδώ τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να ισχύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ιδιαίτερα σήμερα που μπήκαμε στην Ευρώπη. Είναι αυτά που φωνάζει και δέχεται η Ευρώπη. Αυτά επικαλούνται τα Ηνωμένα Έθνη και η μοναδική υπερδύναμις, η Αμερική. Και πιστεύω ότι πρέπει να είναι διεκδικητής η Εκκλησία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν ζητούμε τίποτε το παράλογο. Ζητούμε τα σπίτια μας, ζητούμε τις περιουσίες του λαού και ζητούμε τους τάφους των προγόνων μας»


Θεωρείτε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή;

«Πιστεύω ότι θα λυθεί το Κυπριακό προτού μπει η Τουρκία στην Ευρώπη. Στην πορεία της προς την Ευρώπη πιστεύω ότι θα υποχρεωθεί να δώσει λύση στο Κυπριακό. Εκείνο που με θλίβει είναι ότι η Τουρκία δεν θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίαν προσεχώς. Θα περάσουν 10-15 χρόνια και είναι πολύς ο χρόνος. Εμείς θα θέλαμε εάν η Τουρκία πράγματι επιθυμεί Ευρωπαϊκή πορεία να συμπεριφέρεται Ευρωπαϊκά. Καλούμε και τους Ευρωπαίους εταίρους να συμβάλλουν σε αυτό. Πρέπει να πιεστεί η Τουρκία, γιατί, αν δεν πιεστεί, σίγουρα δεν θα δεχτεί να δώσει μια λύση στο Κυπριακό γιατί, ας μην εθελοτυφλούμε, η Τουρκία θέλει δύο κράτη στην Κύπρο και, παρόλο που το γνωρίσουν αυτό και τα Ηνωμένα Έθνη και η Αμερική και η Ευρώπη, εντούτοις την αφήνουν ανενόχλητη και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους»


Μακαριότατε πληροφορηθήκαμε, τον τελευταίο καιρό, για κάποιες ενέργειες που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε και ως βανδαλισμούς. Και μιλάμε για την μετατροπή του Ναού του Αγ. Λουκά στην κατεχόμενη Κυρήνεια σε σχολή χορού, ακούσαμε ότι οι Τούρκοι θέλουν να μετατρέψουν σε ξενοδοχειακή μονάδα το Μοναστήρι του Αγ. Ανδρέα. Θα κάνετε κάποιες ενέργειες προς τους Διεθνείς Οργανισμούς για τα ζητήματα αυτά;

«Ήδη έχουμε κάνει αλλά και θα κάνουμε, γιατί δεν είναι τώρα που, δυστυχώς, οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει τους Ιερούς μας χώρους, τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και σε μουσουλμανικά τεμένη και σε αποθήκες αντικειμένων και σε στάβλους αλόγων ζώων και σε κέντρα διασκεδάσεως. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα, δεν μπορεί μια χώρα που θέλει Ευρωπαϊκή πορεία να συμπεριφέρεται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Εμείς σεβαστήκαμε τα ιερά των μουσουλμάνων κι έπρεπε να είχαμε την ανάλογη ανταπόκριση από τους Τούρκους. Η τουρκοκύπριοι και σεβάστηκαν και είχαμε άριστες σχέσεις μέσα στους αιώνες. Εμείς αγαπάμε τους Τουρκοκυπρίους. Ζήσαμε πολύ φιλικά και αδελφικά, δεν μάς χωρίζει τίποτε. Εκείνο που καταδικάζουμε, εκείνο που μάς χωρίζει, είναι η επέμβαση της Τουρκίας. Είναι η άφιξη εδώ εκατοντάδων χιλιάδων εποίκων που τούς έφεραν για να αλλοιώσουν το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού μας και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ούτως ώστε να έχουν περισσότερο μουσουλμανικό πληθυσμό στο νησί και τότε θα ζητήσουν να ισχύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ζητήσουν να υπάρξει ενιαίο κράτος γιατί τότε θα είναι πολυπληθέστεροι ημών. Δυστυχώς, οι εκ Τουρκίας έποικοι, κάθε οικογένεια, γεννά μια δωδεκάδα παιδιά. Οι δικοί μας κάνουν ένα δύο, το πολύ τρία, όπως και οι Τουρκοκύπριοι. Αντιλαμβάνεστε ότι, εάν περάσουν ακόμη 20 - 25 χρόνια, οι έποικοι εδώ θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και τότε η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί. Δεν μπορούμε να αντέξουμε τόσα χρόνια, η λύσις πρέπει να έρθει σύντομα, αλλά λύσις, όχι διάλυσις, όπως ήταν το σχέδιο Ανάν. Εμείς λύση ζητούμε»


Διάκονος χειροτονηθήκατε από τον μακαριστό Γεώργιο Παυλίδη.

«Μάλιστα. Βοηθό του τότε Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ο ίδιος, λόγω έκτακτης εργασίας, έδωσε εντολή στον Βοηθό του να με χειροτονήσει. Τον μνημονεύω σε κάθε Θεία Λειτουργία και θυμάμαι τις όμορφες ημέρες που περάσαμε μαζί του ως τον άνθρωπο που μού έδωσε την χειροτονία»


Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ξεχωριστοί άνθρωποι και σπουδαίες προσωπικότητες. Είναι τα πρότυπα σας για τον τρόπο που θα λειτουργήσετε ως Αρχιεπίσκοπος;

«Σίγουρα ο Μακάριος είναι ένα πρότυπο, γιατί ήταν ένας καλοκάγαθος άνθρωπος, μια φοβερή προσωπικότητα, αλλά άνθρωπος με πολλή αγάπη, μειλιχιότητα και δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη συνάντησή μας που είχαμε εδώ στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο. Εγώ, ως νεαρός τότε Διάκονος, τον είχα επισκεφθεί και είχα σαγηνευτεί από την όλη συμπεριφορά του. Εγώ είχα απέναντι μου έναν Αρχιεπίσκοπο και έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκείνος έναν άγνωστο Διάκονο. Με υπεδέχθη στην πόρτα του γραφείου του, προσπάθησε να με βάλει να καθίσω πρώτα εγώ και έπειτα εκείνος, πράγμα που μού ήταν εντελώς αδύνατο. Όταν τελείωσε η συνομιλία μας και τον αποχαιρέτησα, με αποχαιρέτησε στην κεφαλή της σκάλας, βγήκε έξω από το γραφείο για να με αποχαιρετήσει. Τέτοιον ιπποτισμό δεν είδα ποτέ μου, γι’ αυτό και έμεινε στην μνήμη μου»


Θα θέλαμε, Μακαριώτατε, να απευθύνετε ένα μήνυμα προς τους ακροατές του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού.

«Το μήνυμα, που θα ήθελα να στείλω στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι ένα μήνυμα αγάπης, ένα μήνυμα φιλίας, ένα μήνυμα συμπαράστασης της Εκκλησίας της Κύπρου προς τον λαό της Ελλάδος που στάθηκε μέσα στην πορεία του κυπριακού λαού ως αδελφός λαός, ως μητέρα πατρίδα και μάς συμπαραστάθηκε σε όλους τους αγώνες που είχε η μαρτυρική μας μικρή πατρίδα, η Κύπρος. Πάντοτε θα έχουμε στραμμένα και νου και καρδία προς την μητέρα πατρίδα, προς τον υπέροχο Ελληνικό λαό, που πάντοτε ο Κύπριος είχε μέσα στην μνήμη του ότι ήταν ο ιδανικότερος άνθρωπος της γης, ο πιο καλός, ο πατριώτης εκείνος που αγαπούσε την πατρίδα του, αλλά, ταυτόχρονα και εκείνος που ήταν δημοκράτης και σκορπούσε δημοκρατία και ελευθερία παντού και ποτέ δεν έκανε κατακτητικούς αγώνες, αλλά, όπου πήγαινε, ήθελε να διδάξει, ήθελε να μεταφέρει πολιτισμό, και ήθελε να στηρίξει τον άνθρωπο, τον οποίο είχε πάντοτε ως πρόσωπο και όχι ως αριθμό, ως εικόνα του Θεού. Σάς ευχαριστώ και εύχομαι ό,τι καλό να δώσει ο Θεός στον υπέροχο Ελληνικό λαό, στην μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, αλλά και στην δική μας μικρή και τεμαχισμένη πατρίδα. Η Κύπρος είναι η προέκταση της Ελλάδος μέχρι την Μέση Ανατολή»
Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος




 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox