Συζητήσεις στον 89,5fm


Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος
για την υπόθεση του βιασμού μαθήτριας στην Αμάρυνθο
ΑΘΗΝΑ 2/11/2006


Την πρώτη και αποκλειστική του δήλωση για την τραγική υπόθεση του βιασμού ανήλικης μαθήτριας σε σχολείο της Αμαρύνθου, έκανε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο» με τον Κώστα Παπά και τον Βασίλη Σπυρόπουλο.

Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε τα εξής:

«Είναι η πρώτη φορά που κάνω δήλωση για το θέμα αυτό. Κάνω αυτή τη διευκρίνιση διότι προηγουμένως μου τηλεφώνησαν από τηλεοπτικό σταθμό και με ρώτησαν εάν αληθεύει η τοποθέτηση ότι ο Μητροπολίτης ετάχθη υπέρ των τεσσάρων παιδιών τα οποία φέρονται ως βιαστές. Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι δεν έχω κάνει καμία απολύτως δήλωση, γιατί δεν μου ζητήθηκε καμία δήλωση από κανέναν. Είναι η πρώτη φορά που ομιλώ σε σας. Κατά συνέπειαν, αυτό που φέρεται ως τοποθέτηση του Μητροπολίτου είναι ψέμα. Σ’ αυτό είμαι κάθετος.

Τώρα, το γεγονός αυτό, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, είναι πραγματικά θλιβερό και έχει δημιουργήσει μεγάλη θλίψη και στενοχωρία στην καρδιά μας, διότι φαίνεται ότι πρωταγωνιστές είναι παιδιά και μάλιστα ανήλικα. Εάν ισχύει η καταγγελία περί βιασμού, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, διότι νέα παιδιά, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους, δε σεβάστηκαν την ελευθερία και την προσωπικότητα μιας νέα κοπέλας. Εάν πάλι δεν είναι βιασμός, αυτό το ερευνάει ήδη η δικαιοσύνη και είναι μία πράξη η οποία έγινε με τη συγκατάθεση όλων όσοι εμπλέκονται, όπως ισχυρίζεται η άλλη πλευρά, πάλι και αυτό το γεγονός προξενεί στην καρδιά μας θλίψη. Δηλαδή, δεν έχει λιγότερο βάρος διότι πρόκειται για ένα ομαδικό όργιο το οποίο έλαβε χώρα, σύμφωνα με όσα ακούγονται και λέγονται, μέσα στο χώρο του σχολείου, από ανήλικα παιδιά και μάλιστα κάποια άλλα παιδιά είχαν την «έμπνευση» να μαγνητοσκοπήσουν όλη την υπόθεση και αυτό δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τις ευθύνες κατ’ αρχήν, των μεγάλων, όλων των φορέων της αγωγής, χωρίς να σημαίνει ότι εγώ αμνηστεύω και τα παιδιά τα εμπλέκονται, γιατί δεν μπορούμε να λέμε ότι για όλα φταίνε οι μεγάλοι και ότι τα παιδιά δεν έχουν καμία ευθύνη. Διότι, εάν τα παιδιά έτσι τα θέλουμε, ανεύθυνα, τα καταδικάζουμε σε μία ισόβια ανωριμότητα και νηπιότητα, αλλά η πρώτιστη και κυρία ευθύνη είναι όλων εκείνων οι οποίοι έχουν στα χέρια τους την ιερή υπόθεση της αγωγής. Δηλαδή, τι ήθος, τι νόημα ζωής δίνουμε στα παιδιά; Τους διδάσκομε την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου; Τους διδάσκομε την αληθινή έννοια της ελευθερίας και των δικαιωμάτων; Τους διδάσκομε την συναδελφοσύνη και την αγάπη και τον αυτοσεβασμό, διότι εάν η παιδεία μας και εάν η αγωγή μας δεν έχει τέτοιες παραμέτρους και τέτοιες βάσεις, τότε τα γράμματά μας, αυτά που δίνομε, στο βαθμό που τα δίνομε και αυτά, δεν έχουν καμία απολύτως αξία, γιατί δεν δημιουργούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, αλλά δημιουργούν ανθρώπους, οι οποίοι, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα ένστικτά τους, είτε βιάζουν, είτε, από την άλλη μεριά, εάν επαναλαμβάνω, γίνεται θεληματικά, αποϊεροποιούν το ανθρώπινο πρόσωπο και δείχνουν ότι και η γενετήσια λειτουργία δεν έχει καμία ιερότητα, αλλά είναι μια διαδικασία, την οποία έτσι ανερυθρίαστα, μπορεί ο καθένας να διαπράττει, σε όποιον χώρο, με όσα πρόσωπα θέλει, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί, μόνο και μόνο για να αποσπάσει την ηδονή και από την άλλη μεριά, να καυχηθεί στους συμμαθητές του ότι έχει εμπειρίες πλουσιότερες ή καλύτερες, από εκείνες που έχουν οι άλλοι μαθητές των άλλων σχολείων.

Πραγματικά, αυτά που βλέπουμε αυτές τις ημέρες στις τηλεοράσεις, που δεν συμβαίνουν μόνο στην Αμάρυνθο, αλλά δυστυχώς συμβαίνουν σε πολλές πόλεις της πατρίδος μας, πρέπει να μας βάλλουν σε μεγάλο προβληματισμό και σε μεγάλη ανησυχία. Και θα έλεγα τα θέματα αυτά να τα προσεγγίζουμε με λιγότερη υποκρισία και με μεγαλύτερη υπευθυνότητα, διότι, τι άλλο μπορούσαμε να περιμένουμε όταν μέσα από όλα τα Μέσα προβάλλεται η σαρκολατρεία, ο εγωισμός και η φιλαυτία! Όταν το πνεύμα μπαίνει στο περιθώριο; Τι άλλο μπορούσαμε να περιμένουμε όταν δεν θέλομε κανένα περιορισμό, καμία αυστηρότητα στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας; Όταν τα κανάλια, τα Μέσα της Ενημερώσεως, παρουσιάζουν ως τους χειρότερους κακούργους, εκπαιδευτικούς, οι οποίοι φέρονται με κάποια αυστηρότητα; Όχι, όταν συμβαίνουν τα περιστατικά, να τρέχομε για να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας. Και αυτό χρειάζεται, η θεραπευτική αγωγή είναι εντελώς απαραίτητη, αλλά νομίζω ότι οι πολιτισμένοι άνθρωποι και οι μορφωμένοι άνθρωποι πρέπει να ενεργούν και προληπτικά, όχι μόνο να τρέχουν να μαζεύουν τα συντρίμμια, αλλά να δίνουν στα παιδιά τα εφόδια, ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι και σωστοί άνθρωποι.

Οι χώροι του σχολείου μάς τρομάζουν. Γιατί τα παιδιά φέρονται έτσι μέσα στο σχολείο, γιατί δεν το αγαπούμε, γιατί δεν αγαπούν τους εαυτούς των; Γιατί δεν αγαπούν τους συμμαθητές, τις συμμαθήτριες; Κάτι θέλει να πει όλη αυτή η συμπεριφορά και νομίζω ότι πρέπει να ψάξομε βαθύτερα τα πράγματα, αν θέλουμε να κάνουμε σωστή την διάγνωση και να κάνουμε σωστή τη θεραπεία. Αλλιώτικα, μπορούμε να κάνομε δηλώσεις, και ευχαρίστως τις κάνομε, και ειλικρινά τις κάνομε μέσα από την καρδιά μας, και το κορίτσι το έχομε και στην προσευχή μας και στην σκέψη μας και έχομε την πρόθεση να την βοηθήσομε, και τα άλλα τα παιδιά να τα βοηθήσομε, αλλά πέρα από τις δηλώσεις, νομίζω πρέπει τα πράγματα να τα δούμε με σοβαρότητα. Αλλιώτικα, θα περάσει η δημοσιότητα, κάποια άλλη είδηση θα πάρει την πρώτη θέση, όλα αυτά τα θέματα θα μπουν στο περιθώριο και θα περιμένουμε πάλι ένα άλλο περιστατικό για να θυμηθούμε τα παιδιά και να δείξουμε τάχα ενδιαφέρον.

Σε ερώτηση σχετικά με τα θύματα και τους θύτες αυτής της υπόθεσης, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Νομίζω ότι όπως και να έχει το πράγμα, θύματα είναι όλοι. Βέβαια, εάν έχει συμβεί ο βιασμός, νομίζω ότι υπάρχουν ευθύνες και πρέπει η δικαιοσύνη να ομιλήσει. Διότι είναι μέρος νομίζω της θεραπείας, πρώτα της παθούσης, αλλά και των ίδιων των παιδιών, και των άλλων των παιδιών των άλλων σχολείων. Είναι μέρος της θεραπείας η απόδοση των τυχόν ευθυνών, δηλαδή η απόδοση της δικαιοσύνης».

Σε ερώτηση για το εάν έχουν εκδηλωθεί περιστατικά κοινωνικού ρατσισμού στην 16χρονη μαθήτρια και για το εάν έχουν υποπέσει στην αντίληψή του τέτοια γεγονότα, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Τέτοια γεγονότα δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου. Με τους δύο εφημερίους της πόλεως της Αμαρύνθου που συζήτησα, μου είπαν ότι δεν υπήρξαν τέτοια θέματα και ότι γενικώς η Αμάρυνθος δεν είχε δείξει τέτοια συμπεριφορά. Σήμερα άκουσα όμως από ένα τηλεοπτικό κανάλι ότι στο παρελθόν είχε δημιουργηθεί πρόβλημα, γιατί η κοπέλα αυτή ή κάποια άλλη αλλοδαπός, δεν θυμάμαι συγκεκριμένα, θα έπρεπε να είναι σημαιοφόρος και μία από τις μητέρες των παιδιών αντέδρασε. Είναι καταδικαστέα η περίπτωση, εάν υπήρξε αυτή, αλλά νομίζω ότι αυτό το μεμονωμένο περιστατικό δεν μπορεί δώσει εικόνα για μια ολόκληρη πόλη της Αμαρύνθου, η οποία είναι και πολιτισμένη, πέρα από τις αστοχίες και πέρα από τα λάθη τα οποία την έφεραν σε μία κακή δημοσιότητα, τις τελευταίες ημέρες. Αλλά όπως καταλαβαίνετε, όμως, δίδομε τα δικαιώματα και θα μπορούσε κανείς να δώσει και μια τέτοια παράμετρο στο ζήτημα. Δεν ξέρω εάν κάτι τέτοιο μπορούσε να συμβαίνει. Μήπως δηλαδή, υπήρχε κάποια ζήλεια εκ μέρους των παιδιών και μάθανε ότι η κοπέλα αυτή είχε εξαιρετικές επιδόσεις στη βαθμολογία, στη μόρφωσή της. Δεν μπορώ να το πω αυτό. Σημασία έχει ότι από όπου και αν κατάγεται κανείς, είναι άνθρωπος, είναι εικόνα του Θεού. Αλλά τα μαθαίνουμε αυτά στα παιδιά; Μαθαίνουν ότι είναι εικόνες του Θεού ή προσπαθούμε σώνει και καλά μέσα από τα προγράμματά μας, τα σχολικά και της διδακτέας ύλης, να βγάλομε τη χριστιανική ηθική, να βγάλομε το Ευαγγέλιο, να βγάλομε τα Θρησκευτικά ή να τα μειώσομε, να τα ακρωτηριάζουμε, γιατί; Δεν φαίνεται και μέσα από αυτά τα αρνητικά γεγονότα η χρησιμότητά τους; Πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο απηγόρευσε την είσοδο των πνευματικών στα σχολεία, ως εκκλησιαστικών συμπαραστατών. Σήμερα όμως όλα τα κανάλια παίρνουν να ρωτήσουν τι λέει η Εκκλησία επ’ αυτού και τι θα κάνει η Εκκλησία. Δεν φαίνεται αυτό λίγο περίεργο και αντιφατικό; Δεν είναι αντιφατικό όταν κανείς δεν αντιδρά για προηγούμενες αποφάσεις και τώρα ερχόμαστε τάχα γιατί θέλουμε να μάθουμε τη γνώμη της Εκκλησίας;»


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox