Συζητήσεις στον 89,5fm


Γιώργος Κουμουτσάκος:
"Πρέπει να υπάρξουν κάποιας μορφής ποινές προς την Τουρκία.-Πολιτικός παραλογισμός η κατοχή Ευρωπαϊκού εδάφους στην Κύπρο από την Τουρκία"
Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2006


«Υπάρχει ένα όριο, το τέλος του 2006, στο οποίο η Τουρκία πρέπει να έχει προχωρήσει στην εκπλήρωση της δεσμεύσεώς της: να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά σκάφη και αεροσκάφη. Εάν δεν έχουμε αυτή την ανταπόκριση από την Τουρκία, της οποίας η μέχρι τώρα ρητορεία δείχνει ότι δεν την έχουμε, θα κληθούμε όλοι οι Ευρωπαίοι να εφαρμόσουμε συμφωνημένα κείμενα και τα συμφωνημένα κείμενα δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιας μορφής ποινές προς την Τουρκία.», επεσήμανε σήμερα σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα» του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Μάκη Παπαγεωργίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μάλιστα, με αφορμή την επικείμενη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «στρατηγική επιλογή της Ελλάδος είναι να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Αλλά, πρόσθεσε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να προχωράει αυτή η πορεία σαν να μη συμβαίνει τίποτα, όταν τα υποψήφια κράτη-μέλη δεν εκπληρώνουν και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, ανειλημμένες υποχρεώσεις και ανειλημμένες δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως».

Για τη στρατιωτική κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους από μια υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα, όπως συμβαίνει με την Τουρκία στην Κύπρο, επεσήμανε ότι «πρόκειται περί μίας παράδοξης κατάστασης, ενός παραλογισμού πολιτικού και θεσμικού, τον οποίο πρέπει να λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατόν. Η Ελλάδα, με την πολιτική της, χωρίς να δίνει πουθενά λευκές επιταγές, υπενθυμίζει το παράλογο και το παράδοξο της κατάστασης που σας ανέφερα».

Τέλος, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «περιμένουμε πραγματικά να υιοθετήσει η Τουρκία συμπεριφορές διαφορετικές από αυτές που μας έχει συνηθίσει έως τώρα. Και νομοθετικές μεταβολές να γίνουν, και να προχωρήσει ουσιαστικά σε μεταρρυθμίσεις, και να προχωρήσει στα θέματα του Πατριαρχείου, να προχωρήσει στα θέματα των μειονοτήτων, να προχωρήσει στα θέματα δημοκρατίας, στο κράτος δικαίου. Πρέπει να είμαστε με την Τουρκία και αυστηροί και δίκαιοι». «Ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και της δυνατότητος των πολιτών να ασκούν ελεύθερα τη θρησκεία τους είναι υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Είναι θέμα ευρωτουρκικό», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox