Συζητήσεις στον 89,5fm


Ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος:
"Κάνουμε μια καινούργια αρχή στο διαχριστιανικό διάλογο"




Αθήνα 4 Οκτωβρίου 2006


Στην εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM, «Ο Ρυθμός της Πρωίας», ο Δημήτρης Κοσμόπουλος συζήτησε με τον Επίσκοπο Διοκλείας, κ. Κάλλιστο WARE, έναν από τους κορυφαίους θεολόγους του Ορθοδόξου κόσμου, καθηγητή στην έδρα Σπουδών της Ανατολικής Ορθοδοξίας, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα μείζονα θέματα της Ορθόδοξης παρουσίας και Θεολογίας στον 21ο αιώνα. Μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Κάλλιστος WARE, τόνισε:

«Δεν θα πω ότι ζούμε σε μια εποχή χωρίς πνευματικότητα. Δηλαδή οι νέοι δεν είναι ευχαριστημένοι μόνο με τα υλικά πράγματα. Θα βρείτε στην ψυχή κάθε νέου ανθρώπου μία δίψα, αλλά ίσως ο ίδιος δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτή η αίσθηση που έχει μέσα του για κάτι περισσότερο από την υλική ζωή. Πώς να γνωρίσει προσωπικά Τον Χριστό; Βέβαια, αυτό είναι το βασικό θέμα διότι χωρίς μία πραγματική επαφή με Τον Σωτήρα, δεν μπορεί ο άνθρωπος να βρει τον δρόμο του. Κάθε άνθρωπος, μολονότι δεν το ξέρει, έχει μια αίσθηση του μυστηρίου της ζωής. Ίσως αισθάνεται αυτό το μυστήριο όταν ακούει μουσική, όταν διαβάζει ποίηση και ίσως, πρέπει να αρχίσουμε από αυτή την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στη ζωή από αυτά που βλέπουμε αμέσως. Βέβαια, η βάση όλης της ζωής μας είναι η Θεία Λειτουργία, η Θεία Ευχαριστία, αυτό είναι η ουσία και το κέντρο της ζωής της Εκκλησίας».

Ερώτηση: Ποια είναι η κληρονομιά που αφήνει στην ανθρωπότητα ο 20ός αιώνας, που ήταν ένας αιώνας πολύ έντονος για την ιστορία αλλά και τα πνευματικά πράγματα του κόσμου;

«Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό γεγονός στον 20ό αιώνα ήταν ο διωγμός των Χριστιανών και όλων των θρησκειών από τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα. Για 80 χρόνια, σχεδόν στη Ρωσία, για 40 χρόνια σε άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, έγινε ένας πάρα πολύ μεγάλος διωγμός, κάτι ανάλογο δεν έγινε ποτέ στην Ιστορία. Μολονότι έγινε ένας τέτοιος διωγμός, η πίστη στον Θεό στον Χριστό δεν έχει εξαφανιστεί στα κομμουνιστικά κράτη. Τώρα βλέπουμε την πτώση του κομμουνισμού, ενώ από την άλλη βλέπουμε μια πνευματική ανανέωση σε όλα τα πρώην κομμουνιστικά κράτη.

Ερώτηση: Υπάρχει ένα ζήτημα μέσα στις προκλήσεις για την Εκκλησία σήμερα. Το ζήτημα αυτό είναι ο διάλογος μεταξύ των Χριστιανών διαφορετικών ομολογιών. Πρέπει να γίνει αυτός ο διάλογος;

«Θα ήθελα να κάνω μερικές διακρίσεις. Πρώτον έχουμε τον διάλογο με τους Αρμενίους, με την Εκκλησία της Αιθιοπίας και της Συρίας. Εκεί είμαι αισιόδοξος. Δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Μερικοί Έλληνες Θεολόγοι και πατέρες του Αγίου Όρους έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για αυτό το διάλογο, αλλά ελπίζω ότι με υπομονή και ειλικρίνεια μπορούμε σιγά σιγά να εισέλθουμε και πάλι στη μυστηριακή επικοινωνία με αυτούς. Δεν νομίζω ότι τα Χριστολογικά προβλήματα, μολονότι είναι σοβαρά, είναι χωρίς λύση. Με τους Ρωμαιοκαθολικούς νομίζω ότι είναι πολύ πιο δύσκολο. Γύρισα αυτές τις ημέρες από τον διάλογο που έγινε στη Σερβία. Είχαμε σταματήσει τον διάλογο για έξι χρόνια, αλλά τώρα κάνουμε μια καινούρια αρχή».

Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος




 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox