Συζητήσεις στον 89,5fm


Τι γίνεται με την εξομολόγηση στα σχολεία;
Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2006


Στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5 fm) σήμερα Τρίτη 5 του μηνός Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της πρωινής εκπομπή «ο ρυθμός της πρωίας» διερευνήθηκε το ζήτημα που έχει ξεσπάσει μετά την εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ., για την απαγόρευση της εξομολόγησης στα σχολεία. Στην εκπομπή μίλησαν ο Παν. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κκ Άνθιμος, Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευστάθιος, ο πρωτοσύγκελλος της Ι.Α. Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Καλλιγέρης, υπεύθυνος του γραφείου Νεότητας της Ι.Α. Αθηνών ο ιστορικός, συγγραφέας και φιλόλογος κ Σαράντος Καργάκος και ο ειδικός γραμματέας του ΥΠ.Ε.Π.Θ. κ Κώστας Ράμμας ο οποίος υπέγραψε την σχετική εγκύκλιο.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων τόνισε «Πριν μερικά χρόνια το θέμα ήταν κανόνας στη ζωή των σχολείων, ειδικά σε περιόδους πριν τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Τα τελευταία χρόνια όλα τα δεδομένα άλλαξαν. Το κλίμα στο σχολείο άλλαξε και μόνο όταν ο διευθυντής έχει ευαισθησίες καλεί κάποιον ιερέα. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγήσει σε εξορία του ιερέα από τα σχολεία».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος επεσήμανε, «αδυνατώ να πιστεύσω πως υπάρχει τέτοια εγκύκλιος. Οι επιπτώσεις, εάν είναι πραγματικότητα, θα είναι τρομακτικές. Η Εκκλησία έστελνε και στέλνει πάντοτε διαλεγμένους πνευματικούς και ιερείς με θεολογική παιδεία στα σχολεία ώστε να υπάρχει επικοινωνία με τα παιδιά. Αν ο μαθητής μάθει ότι υπάρχει μία τέτοια εγκύκλιος στα σχολεία δεν θα θελήσει να πάει να εξομολογηθεί».

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Α. Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία «Έχω προσωπική εμπειρία επί του θέματος. Εξομολογούσα επί δεκαετίες στα σχολεία. Θα έπρεπε να ευρεθεί κομψότερος τρόπος, άλλη δικαιολογία από αυτή της μη υπάρξεως ηρεμίας. Η εξομολόγηση γίνεται παντού. Προσωπικά έχω εξομολογήσει σε αεροπλάνο, τραίνο και νοσοκομείο. Δεν θέλω να πιστεύω ότι εισερχόμεθα σε μια περίοδο όπου η παρουσία της Εκκλησίας εξορίζεται από την εκπαίδευση και την κοινωνία».

Ο υπεύθυνος του γραφείου νεότητας της Ι.Α. Αθηνών π. Αντώνιος Καλλιγέρης, σχολίασε «Το μυστήριο της εξομολόγησης έχει ή υπερτιμηθεί ή υποτιμηθεί. Το μυστήριο βάλλεται εδώ και δεκαετίες στο σχολείο. Με την πρόφαση ότι ο ιερέας δια της παρουσίας του εκφράζει σκοταδιστικές ιδέες κατά της γνώσης. Αυτή είναι η υποτίμηση του Μυστηρίου. Ότι δηλαδή, με άλλα λόγια, ο ιερέας κάνει προπαγάνδα. Η υπερτίμηση γίνεται όταν επικαλούνται κάποιοι, όπως η εγκύκλιος, το ότι δεν υπάρχει στο σχολείο ηρεμία και γαλήνη για να γίνει η εξομολόγηση. Αλλά για τον συμβουλευτικό ψυχολόγο ή τον καθηγητή πάλι δεν υπάρχει ήρεμο περιβάλλον. Άρα; Θα καταργήσουμε την γνώση; Αυτό το έγγραφο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μην πλησιάζει ιερέας στο σχολείο. Πράγμα που δεν μπορεί να γίνει γιατί και το σχολείο αποτελεί μέρος της ενορίας».

Ο Ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος σχολίασε «Δυσκολεύομαι να απαντήσω. Δεν χρειαζόταν η εγκύκλιος του Υπουργείου γιατί ανοίγει νέα μέτωπα. Θα έπρεπε μια τέτοια απόφαση να συζητηθεί πρώτα με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας. Προσωπικώς δεν θέλω την εκοσμίκευση των μυστηρίων. Είμαι επιφυλακτικός με την διατεταγμένη εξομολόγηση. Αφού η εξομολόγηση είναι μυστήριο. Το πρόβλημα όμως μέσω τέτοιων εγκυκλίων είναι η διακοπή της επικοινωνίας του μαθητή με τον ιερέα. Δίνεται αφορμή σε κάποιους έξαλλους να αποκόπτουν την παιδεία από την Εκκλησία»

Ο ειδικός γραμματέας του ΥΠ.Ε.Π.Θ. που υπέγραψε την εγκύκλιο κ. Κώστας Ράμμας μας είπε «Στο υπουργείο είχαν έλθει διευθυντές παραπονούμενοι για το ζήτημα. Επίσης γονείς είχαν προσφύγει στον συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αποφάσισε ότι δεν πρέπει να γίνεται εξομολόγηση στα σχολεία. Η απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Το Υπουργείο συνεκτίμησε τα δεδομένα και κατέληξε ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση λόγω ελλείψεως του απαραίτητου κλίματος ηρεμίας και γαλήνης. Η πολιτεία δεν θέλει να εξοβελιστεί η Εκκλησία από την Εκπαίδευση. Κανείς δεν το επιδιώκει αυτό από πλευράς κυβερνήσεως και πάνω από όλα το Υπ. Παιδείας, το οποίο απέδειξε την έγνοια του για την εκκλησία με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική εκπαίδευση».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox