Συζητήσεις στον 89,5fm


Ιεράρχες και πολιτικοί ζητούν την επιστροφή των κειμηλίων Ορθοδόξων Μονών της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους




Αθήνα, 16 Μαΐου 2006


Τεράστια εκκρεμότητα αποτελεί, για την πνευματική ιστορία της Βορείου Ελλάδος, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος- Βουλγαρίας, η μη επιστροφή των κειμηλίων που οι Βούλγαροι έκλεψαν από τις Ιερές Μονές της Βορείου Ελλάδος, κατά την διάρκεια του Πρώτου αλλά και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Για το μείζον αυτό θέμα, μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ρ/Σ (15/5/2006).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης, κ. Παντελεήμων, ο οποίος τόνισε: Η Μητρόπολη της Ξάνθης από το 1997 έχει κάνει τέτοιες προσπάθειες και τέτοια διαβήματα, οι οποίες όμως προσπάθειες, δυστυχώς, δεν τελεσφόρησαν και μάλιστα για τα χειρόγραφα δύο Μονών, Αργαγγελιώτισσας και Καλαμούς, τα οποία είναι 44 στον αριθμό και τα οποία χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα και στα περιθώρια των χειρογράφων αυτών καταγράφονται σημαντικά γεγονότα, τα οποία έχουν σχέση με την τοπική κοινωνία. Αυτά τα χειρόγραφα τα επισήμανε ο αείμνηστος καθηγητής Λίνος Πολίτης, βάσει ενός καταλόγου που συνέταξε το 1909 ο τότε νεαρός διάκονος και μετέπειτα Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, Φιλίππων και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο Μακαριστός Χρυσόστομος Χατζησταύρου, όταν ήταν διάκονος του Μητροπολίτου Δράμας Χρυσοστόμου, του μετέπειτα Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης. Επανερχόμαστε εν όψει της οριστικής ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα. Έχουμε συνεννοηθεί με τους Μητροπολίτες Σερρών και Δράμας. Πρέπει να σας πω ότι αυτές τις ημέρες και συγκεκριμένα το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε ένα Συνέδριο στην Βουλγαρία, στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν σχέση με τα κειμήλια και με τον πολιτισμό. Σ’ αυτό το συνέδριο από εμάς συμμετείχε ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αντώνιος Ταχιάος, ο οποίος ενημερώθηκε από την Μητρόπολη Ξάνθης και στη συνέχεια ενημέρωσε όλους τους συνέδρους και έκανε μια ανακοίνωση, ενισχύοντας την προσπάθειά μας στο να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των χωρών για όλη αυτή την υπόθεση».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρρών και Νιγρίτης, κ. Θεολόγος, τόνισε: «Είναι ένα θέμα που πρέπει να το προσεγγίσουμε με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία. Βεβαίως, ο λαός της πόλης των Σερρών και αυτή τη στιγμή ως Επίσκοπος του τόπου αυτού έχω την αγωνία και την ευαισθησία, όλοι επιθυμούμε να επιστρέψουν τα κλαπέντα κειμήλια, τα οποία πρέπει να αποδοθούν στον φυσικό τους χώρο, είτε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, από όπου εκλάπησαν πλήθος χειρογράφων, ιερών σκευών και άλλων αντικειμένων, που από αιώνες ήταν αφιερωμένα στο Μοναστήρι, είτε την επιστροφή του κώδικος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών, που και αυτός έχει κλαπεί. Καταλαβαίνετε και τη δική μου αγωνία, καθώς η Μητρόπολή μας παρουσιάζεται ως μία Μητρόπολη χωρίς να έχει ιστορία καταγεγραμμένη. Ο κώδικας της Μητροπόλεως μαζί με τα υπόλοιπα κειμήλια, δυστυχώς και προφανώς και για λόγους σκοπιμότητος, εκλάπησαν από τους βόρειους γείτονές μας και παρακαλούμε προς κάθε κατεύθυνση, βέβαια με σοβαρότητα, με διάκριση, γιατί όπως είπα είναι λεπτά αυτά τα θέματα για την επιστροφή των κειμηλίων στη χώρα, όπου ανήκουν, είτε στο Μοναστήρι μας του Τιμίου Προδρόμου, είτε στην Ιερά Μητρόπολη, για να υπάρξει και πάλι ο συνδετικός εκείνος κρίκος, που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Έχουμε κάνει παραστάσεις ως τοπική Εκκλησία, όχι μόνο εγώ τώρα αλλά και ο προκάτοχος μου, ο αείμνηστος Μάξιμος, έκανε παραστάσεις όπου έπρεπε, τις οποίες και εμείς συνεχίζουμε και προς την Ελληνική Πολιτεία και προς τις Εκκλησιαστικές αρχές της γείτονος χώρας, μαζί και με τους άλλους δύο Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Ξάνθης και Δράμας, που αυτοί έχουν ανάλογα δίκαια, έτσι ώστε αυτή η προσπάθεια να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χρειάζεται προσοχή, είναι ευαίσθητα θέματα τα οποία τα αντιμετωπίζουμε με πολλή προσευχή να δώσει ο Θεός να εισακουστούν και να επιστραφούν τα κειμήλια, στον χώρο όπου πρέπει να είναι, έτσι ώστε να κλείσουν πληγές που ακόμη αιμορραγούν. Αυτό θα είναι η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να γίνει, από τη γείτονα χώρα, για να αποδειχθεί στην πράξη η καλή της διάθεση και η αγάπη της προς το Σερραϊκό λαό».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας, κ. Παύλος, τόνισε: «Θεωρούμε ότι είναι κατάλληλη η περίοδος ώστε η Βουλγαρία να επιδείξει μια ευρωπαϊκή διαγωγή και να αποδώσει αυτά τα οποία εσύλησε με τρόπο απαράδεκτο και βάρβαρο από τις περιοχές της Ανατολικής κυρίως Μακεδονίας και από τα τρία ιστορικά Μοναστήρια της Παναγίας της Εικοσιφοινίσσης, του Τιμίου Προδρόμου και της Παναγίας Καλαμούς της Μητρόπολης Ξάνθης. Έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά αντιμετωπίσαμε την σθεναρή αντίδραση της Βουλγαρίας, η οποία θεωρεί ότι αυτά είναι κειμήλια του βουλγαρικού έθνους. Από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ήταν απαράδεκτη η απάντηση προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης, ο οποίος προ ετών είχε απευθύνει επιστολή- έκκληση για την επιστροφή των κειμηλίων και του εδηλώθη από την επίσημη Εκκλησιαστική αρχή της Βουλγαρίας ότι αυτά είναι κειμήλια του βουλγαρικού έθνους. Και πώς είναι δυνατόν να είναι κειμήλια του βουλγαρικού έθνους, τη στιγμή που επάνω έχουν επιγραφές γραμμένες στα ελληνικά; Και για αυτούς δεν είναι εύκολο αν δεν υπάρχει ενημέρωση του λαού, διότι και αυτοί έχουν να υπολογίσουν το όποιο πολιτικό κόστος, για μια τέτοια χειρονομία. Θέλω να τονίσω ότι επειδή αυτό άπτεται και της Εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας μας, πρέπει πρωτίστως η Ελληνική Πολιτεία να λάβει δράση και πρωτοβουλία και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός της χώρας μας, του οποίου η οικογένεια μεγάλωσε και έζησε υπό την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Εικοσιφοινίσσης, στο Παγγαίο. Είναι ένα ηθικό χρέος, πρωτίστως για τον πρωθυπουργό της χώρας μας, τον κ. Καραμανλή, να εργαστεί για την επιστροφή αυτών των κειμηλίων, των ορθοδόξων Ελγινείων, στη Μακεδονία μας».

Στην εκπομπή «Ο Ρυθμός της Πρωίας» (16/5/2006) μίλησαν: Ο ανεξάρτητος Βουλευτής και τέως υπουργός, κ. Στυλιανός Παπαθεμελής, ο οποίος είπε: «Το βουλγαρικό κράτος αρνείται να κάνει αυτό που κάθε ευνομούμενο κράτος οφείλει να κάνει. Σε συνθήκες κατοχής, και στον πρώτο και στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο βουλγαρικός Στρατός εσύλησε πολλές ιστορικές Μονές της Μακεδονίας (π.Χ. την Μονή Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες ή στην Εικοσιφοίνισσα). Οφείλουν να τα επιστρέψουν πάραυτα. Εάν θέλουν να είναι σύγχρονο κράτος και εάν επιδιώκουν την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση δεν μπορούν να το κάνουν με τέτοια μελανά σημεία στη συμπεριφορά τους. Η Ελλάς, εν όψει της Ευρωπαϊκής πορείας της Βουλγαρίας, οφείλει να διεθνοποιήσει το ζήτημα, για να γίνουν σύντονες οι πιέσεις. Είναι θλιβερό η Εκκλησία της Βουλγαρίας να αρνείται και αυτή την επιστροφή των κειμηλίων».

Ο Βουλευτής Δράμας, κ. Σταύρος Δαϊλάκης, μας είπε: «Κατάγομαι από το Δοξάτο Δράμας. Από την κατοχή υπέστημεν δύο μεγάλες σφαγές. Το Μοναστήρι μας, το Μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας έχει συληθεί. Στις 30 Οκτωβρίου 2004, ο κ. Παρβάνοφ, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας είχε υποσχεθεί την επιστροφή. Αυτό έμεινε στα χαρτιά. Σε λίγο καιρό, η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρώπη, δίδει την ευκαιρία για επιστροφή των κειμηλίων».

Η Βουλευτής Σερρών, κα. Μαρία Τσαρουχά-Κόλλια, μας είπε: «Στις Σέρρες υπάρχουν δύο ιστορικά Μοναστήρια: Η Εικοσιφοίνισσα και η Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Από αυτά και άλλα Μοναστήρια, κάθε φάση της Βουλγαρικής Κατοχής, κλέβονταν κειμήλια, που φανερώνουν και την βαθειά ορθόδοξη πίστη, αλλά και την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Βρίσκονται κρυμμένα στις κρύπτες του Ναού του Αλεξάνδρου Νέφσκι. Η Ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας πρέπει να αποτελέσει τη χρυσή αφορμή για την επιστροφή».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος




 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox