Συζητήσεις στον 89,5fm


Εκδιώκονται οι Τρεις Ιεράρχες από την εκπαίδευση;
Αθήνα, 27 Απριλίου 2006


Με αφορμή την απάλειψη από το νέο βιβλίο της Γ΄Γυμνασίου, του κεφαλαίου που αφορά στους Τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, ο Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, ασχολήθηκε με το θέμα, στα πλαίσια της εκπομπής « ο ρυθμός της πρωίας». Τοποθετήθηκαν:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε: « Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, αυτό που εγώ μπορώ να πω και έχω αντιληφθεί είναι ότι όντως υπάρχει μια τάση μέσα στον εκπαιδευτικό κόσμο προκειμένου να δει με κριτική ματιά το θέμα του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού και την σύνδεση που υπάρχει με την εορτή των Τριών Ιεραρχών που είναι αφιερωμένη στα Γράμματα τα Ελληνικά, στην Ελληνική Παιδεία. Τον τελευταίο καιρό ομολογουμένως, έχω αντιληφθεί ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να αποδυναμώσουν αυτή την αναφορά, να μην εορτάζεται όπως εορταζόταν μέχρι τώρα αυτό το γεγονός της σύνδεσης των Ελληνικών Γραμμάτων με την εορτή των Τριών Ιεραρχών. Υπάρχει μια τάση να εμφανιστεί μια άλλη όψη των πραγμάτων σε ότι αφορά τη σχέση Χριστιανισμού και Ελληνισμού. Αυτό είναι γεγονός το οποίο δεν ξέρω πόσο έχει επιδράσει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά είναι όντως κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει. Βεβαίως τα θέματα είναι πολύ πιο ουσιαστικά, γιατί αν θέλουμε να αναφερθούμε στο τί τα βιβλία περιέχουν, θα ήταν πολύ πιο σημαντικό ερώτημα να δούμε πώς και ποιοί διδάσκουν αυτά τα βιβλία. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο θέμα το οποίο δεν μπορούμε να το λύσουμε από την μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει να δούμε συνολικά αυτά τα βιβλία γιατί μπορεί να υπάρχουν και θετικά, τα οποία και αυτά θα πρέπει να επισημάνουμε και σε ό,τι αφορά το γεγονός αυτό θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να κρατήσουμε ζωντανή αυτή την παράδοση της αναφοράς στους Τρεις Ιεράρχες και του εορτασμού της Παιδείας μας, γεγονός που τα τελευταία μάλιστα χρόνια έχει επιτευχθεί με ένα πολύ όμορφο τρόπο σε συνεργασία της Αρχιεπισκοπής και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Πρέπει να βρίσκουμε λοιπόν τρόπους και διεξόδους, ώστε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή την εορτή, όπως γίνεται και στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία μέχρι σήμερα, αλλά σε πολλές Μητροπόλεις, που καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια, αυτό να αποκτά ουσιαστικό χαρακτήρα. Άρα πρέπει εμείς, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, γιατί ο λαός πιστεύει σε αυτό, ξέρει την παράδοση, γνωρίζει αυτή την εορτή, την έχει συνδέσει με την Παιδεία και νομίζω ότι όσο προχωράει ο καιρός αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο πλέον που να είναι ο συνδετικός κρίκος σε αυτό τον τόπο από την Ορθόδοξη Πίστη μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, είπε: «Η αλήθεια είναι ότι η παράδοσή μας, η οποία κρατάει πολλά χρόνια πλέον, η σχετική με την αναφορά στις τρεις μεγάλες μορφές της Πίστεως έχει στέρεα δεθεί με την Παιδεία και την Εκκλησία και είναι περίεργο πώς οι άνθρωποι οι οποίοι έφτιαξαν την ύλη αυτού του βιβλίου των Θρησκευτικών τόλμησαν μια τέτοια παράλειψη, η οποία προσβάλλει πρόσωπα, αξίες , αρχές και ανθρώπους που ζούνε και σήμερα. Πρέπει να πω ότι αυτοί που συνήθως έχουν ενστάσεις για τα θέματα της Πίστεως ή της Ελληνοχριστιανικής Παιδείας, ελπίζω να γνωρίζουν ότι ο Άγιος Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος οι δύο εκ των Τριών Πατέρων διδάχθηκαν τα Ελληνικά Γράμματα στην Αθήνα, τη Φιλοσοφία, τη Ρητορική και ό,τι άλλο εδιδάσκετο τότε. Ο δε Άγιος Γρηγόριος που παρέμεινε και περισσότερο καιρό ήταν και Καθηγητής που δίδασκε στις σχολές στην Αθήνα. Αυτοί οι άνθρωποι και μαζί ο Άγιος Χρυσόστομος είναι το καύχημα όλης της Χριστιανικής Θεολογίας. Είναι ταυτόχρονα και εκείνοι οι οποίοι συνετέλεσαν αποφασιστικά στην δημιουργική συνεργασία μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού και δόθηκε αυτό το αποτέλεσμα που γνωρίζουμε και απολαμβάνουμε όλοι. Δεν μπορώ να καταλάβω την νοοτροπία αυτών των ανθρώπων, των αρμοδίων της Παιδείας, γιατί κι εγώ υπήρξα κάποτε μέλος της Επιτροπής που έκανε την ύλη της Παιδείας πάλι για το μάθημα των Θρησκευτικών και τέτοιο θέμα δεν πέρασε από το νου μας ούτε κατά διάνοια». Ο Σχολικός Σύμβουλος των Θεολόγων της Αθήνας, κ. Ευστάθιος Γιαννής, ο οποίος μας είπε: «Όταν πριν ένα μήνα, μας έγινε η ενημέρωση, σε τριημερίδα, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αντιδράσαμε. Επιχειρείται να αποσυνδεθεί η Ελληνική παιδεία και τα Γράμματα από τους Τρεις Ιεράρχες και την παρουσία τους. Αναμένουμε το βιβλίο, στην ολοκληρωμένη του μορφή, ώστε να τοποθετηθούμε».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox