Συζητήσεις στον 89,5fm


Τι είναι το απόκρυφο κείμενο του λεγομένου «Ευαγγελίου του Ιούδα»;
Προς τι ο θόρυβος;



Αθήνα, 13 Απριλίου 2006


Συνεχίσθηκε και σήμερα η συζήτηση- δια της καταθέσεως των τοποθετήσεων Ιεραρχών και ειδικών Πανεπιστημιακών Καθηγητών Θεολόγων- στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με τον θόρυβο για το λεγόμενο «Ευαγγέλιο του Ιούδα». Η συζήτηση έγινε στα πλαίσια της εκπομπής του «Ρυθμού της πρωίας». Συμμετείχαν:

Ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Ιερεμίας Φούντας, ο οποίος μας είπε:

« Τα όσα λέγονται, δεν ειπώθηκαν τώρα. Λέγονται από παλαιότερα. Όπως είπε και ο Μακαριώτατος είναι «ξαναζεσταμένη τροφή». Πρώτα απ’ όλα δεν είναι ανακάλυψη αυτό το κείμενο. Δεν είναι καθόλου νέο κείμενο. Η Εκκλησία το γνωρίζει από την εποχή της εμφανίσεώς του, ανάμεσα στο 130 με 170 μ.Χ. Είναι κείμενο γραμμένο από τους Γνωστικούς. Άλλωστε, πέρα από τα αληθινά κείμενα της Αγίας Γραφής, που αποτελούν τον κανόνα, είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά απόκρυφα κείμενα που χαρακτηρίζονται «απόκρυφα Ευαγγέλια». Είναι κείμενο της παραφυάδας των Γνωστικών που ονομάζονται Καϊνίτες. Οι Γνωστικοί πιστεύουν ότι υπάρχει ο κακός Θεός (της Παλαιάς Διαθήκης) και καλός Θεός (της Καινής Διαθήκης). Οι Καϊνίτες, θεωρούσαν ότι ο Καϊν «αντιστάθηκε» στον κακό Θεό της Παλαιάς Διαθήκης και θεωρούν ότι η παράδοση του Καϊν, συνεχίσθηκε από τον Ιούδα, που «βοήθησε» Τον Χριστό στο σχέδιο της Σωτηρίας. Σε αυτά τα μυθεύματα, είχε ήδη απαντήσει από το 180 μ.Χ. ο Άγιος Ειρηναίος του Λουγδούνου και οι πιστοί δεν πρέπει να θορυβούνται».

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος , τόνισε: «Ο θόρυβος που γίνεται με αυτή την έκδοση είναι φυσικός. Για μεν τους επιστήμονες, εξεδόθη ένα ακόμα Γνωστικό κείμενο, μετά τα 52 που ανακαλύφθηκαν το 1947, και οφείλουν να το μελετήσουν για τη συναγωγή συμπερασμάτων περί τους Γνωστικούς. Γι’ αυτό το κείμενο –τυπικής και χαρακτηριστικής Γνωστικής ορολογίας –μας δίνει την εικόνα ενός Ιούδα που «βοήθησε»τον Χριστό να βγει από το σώμα του και να «λυτρώσει την ψυχή του». Ο Χριστός νοείται ως ένας ακόμη «δάσκαλος» κι όχι ως ο Ενανθρωπήσας Λυτρωτής του κόσμου. Όμως υπάρχει και άλλος ένας θόρυβος, ο οποίος ικανοποιεί απόψεις εκείνων που δεν δέχονται την άποψη της Εκκλησίας για τον Χριστό. Η Εκκλησία έχει απαντήσει ήδη από τον 2ο αιώνα με τον Άγιο Ειρηναίο, τον Άγιο Θεοδώρητου Κύρου, τον Τερτυλλιανό και άλλους. Είναι ένα μύθευμα, αυτό το κείμενο που δεν στηρίζεται στην ιστορία. Η εμπειρία της Εκκλησίας στηρίζεται στην ιστορική εμπειρία. Στην είσοδο Του Θεού στον ιστορικό χρόνο. Για την Εκκλησία «Ο Λόγος Σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, τόνισε: «Η ενσάρκωσις του Υιού του Θεού, δεν ήταν κάτι που μπορούσε να το καταλάβει η ανθρώπινη λογική. Ο Θεός έγινε άνθρωπος και «εσκήνωσεν εν ημίν» για να αναλάβει εν σαρκί την αμαρτία του ανθρώπου και να τον σώσει. Ανέλαβε λοιπόν την αμαρτία μας με τον πιο έμπονο τρόπο. Με τον τρόπο του Σταυρού και του Θανάτου, για να μας οδηγήσει στην Ανάσταση. Η ανθρώπινη λογική δεν δέχθηκε, πολλές φορές, αυτό το γεγονός. Και με την απολυτοποίηση τέτοιων μυθολογικών κειμένων, προσπαθεί να ακυρώσει την Αλήθεια της Αναστάσεως. Όμως η Εκκλησία του Σταυρού και της Αναστάσεως, δεν ανησυχεί. Οι προσπάθειες αυτές είναι καταδικασμένες να πέσουν στο κενό. Ο Θείος Παύλος μας λέει ότι «Χριστός υπέρ ημών απέθανε». Οφείλουμε, λοιπόν, να συσταυρωθούμε με τον Χριστό, για να συναναστηθούμε. Για να έχουμε την μέθεξη με την Ανάσταση του Χριστού και να βρούμε την προσωπική μας Ανάσταση. Αυτή οφείλει να είναι η στάση μας έναντι των σχεδίων των σκοτεινών δυνάμεων».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικόδημος, επισήμανε: «Το κείμενο αυτό είναι γνωστό εις τους Θεολόγους ως κείμενο ψευδεπίγραφο. Νομίζω ότι πρόκειται περί συνομωσίας των Σιωνιστών, για να σκανδαλίσουν. Ο Ιούδας μετά την προδοσία, είναι γνωστό ότι αυτοκτόνησε. Πως είναι δυνατόν να έγραψε Ευαγγέλιο; Τα Ευαγγέλια εγράφησαν μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Στην κατασπίλωση συμβάλλουν όλες οι εκφάνσεις της Νέας Εποχής: Οι Δωδεκαθεϊστές, οι αποκρυφιστές, και μια μερίδα «διανοουμένων». Είμαι απόλυτα επιφυλακτικός έναντι των ΜΜΕ και ειδικώς έναντι της τηλεοράσεως, η οποία, μέρες που είναι, μεγεθύνει τέτοια θέματα και τα διαστρεβλώνει προς Σκανδαλισμόν. Όμως «Ζεί, Κύριος ο Θεός».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας, ο οποίος επεσήμανε τα εξής: «Μάλλον θόρυβος γίνεται θα μας πει το Ευαγγέλιο. Και μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αυτό το κείμενο, που παρουσιάσθηκε πρόσφατα, είναι σπουδαίο για τους επιστήμονες και ορθώς συντηρήθηκε. Όμως, η Εκκλησία μας γνώριζε εξ’ αρχής ότι αυτό το κείμενο είναι αιρετικό και μύθευμα. Γι’ αυτό, όπως και τα άλλα απόκρυφα κείμενα, δεν το κατέταξε στα κείμενα τα Ιερά του Κανόνος. Όσον αφορά στο πρόσωπο του Ιούδα, σκανδαλίσθηκε εξ’ αρχής μπροστά στο μυστήριο του Πάθους, όπως σκανδαλίζονται όλες οι ανθρώπινες φύσεις. Ο καταρράκτης της Πίστεως Απόστολος Παύλος τόνισε ότι ο Σταυρός αποτελεί «σκάνδαλο και τιμωρία». Ο Λαός του Θεού, υπακούοντας στην μυστική ζωή της Εκκλησίας, γεύεται το μυστήριο της Αναστάσεως εμπειρικά και προγεύεται τα έσχατα του θριάμβου της Βασιλείας. Ας μην ταραζόμεθα».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, κ. Παύλος, είπε: «Θα έλεγα ότι όλα αυτά τα πράγματα επαληθεύουν την προφητεία του Συμεώνος του Θεοδόχου: «Ούτος κείται εις πτώσιν και εις ανάστασιν πολλών και εις σημείον αντιλεγόμενον». Έτσι πορεύεται από τότε η Ιστορία. Ακόμα και οι λεγόμενοι «άθεοι» εμμένουν στην αναφορά στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ζητώντας κατά βάθος σχέση με το Χριστό. Τα αντιρρητικά κείμενα είναι γνωστά στην Εκκλησία 2000 χρόνια. Η Εκκλησία, όμως, πορεύεται με την εμπειρία της Αναστάσεως, για την οποία ο Απόστολος Παύλος έλεγε ότι χωρίς αυτήν είναι μάταια η Πίστη μας. Οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να φωνάζουν, αποδεικνύοντας την ένδεια των επιχειρημάτων τους, αλλά και την βαθύτερη αναζήτηση σχέσεως με τον Θεό. Η απάντηση θα δοθεί με την συμμετοχή των ανθρώπων στην Εβδομάδα του Πάθους και στην Ζωηφόρο του Χριστού Ανάσταση».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού




 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox