Συζητήσεις στον 89,5fm


Δήλωση Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου
για διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας

Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2006
(21:35 UTC+2)


«Η δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή ότι κατά την αναθεώρηση του εν ισχύι Συντάγματος δεν πρόκειται να τεθεί θέμα χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας ικανοποίησε το κοινό αίσθημα του ελληνικού λαού και εδικαίωσε εκείνους που απ' αρχής αντιστάθηκαν σε τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κ. Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τα θέματα που είναι αρμοδιότητος του κοινού νομοθέτη θα ρυθμίζονται μετά από έρευνα και διάλογο, από αρμόδιους παράγοντες Κράτους και Εκκλησίας», δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος.

Περαιτέρω, σημείωσε με ικανοποίηση ότι «και η αξιωματική αντιπολίτευση, με δηλώσεις της ηγεσίας της, προσανατολίζεται μόνον στην απαίτηση να διευκρινισθούν οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας». «Επ' αυτού, ο κ. Κώστας Καραμανλής, ενημερωμένος τέλεια στο θέμα, εδήλωσε ότι αυτοί οι διακριτοί ρόλοι ήδη έχουν αποσαφηνισθεί. Ετσι κλείει το ζήτημα αυτό και ο λαός μας ενημερωμένος, ενωμένος θα συνεχίσει την πορεία του σ' αυτήν την εποχή μας, που είναι γεμάτη από δυσάρεστα προβλήματα και επικίνδυνες αμφισβητήσεις», πρόσθεσε.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υπενθύμισε ότι κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1996 επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, είχε ληφθεί η ίδια απόφαση, να μην επιχειρηθεί καμιάς μορφής χωρισμός. «Συμμετείχα στην Επιτροπή εκείνη της Ιεράς Συνόδου με τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και νυν Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ενώ την Βουλή εκπροσωπούσε ο Α' αντιπρόεδρος κ. Παν. Κρητικός την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευ. Βενιζέλος και την Νέα Δημοκρατία ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι οι δύο κορυφαίοι θεσμοί του Ελληνισμού, δηλαδή το Κράτος και η Εκκλησία δεν πρέπει να χωρίσουν ποτέ. Προς το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων και ιδιαίτερα του ελληνικού λαού», κατέληξε ο κ. Ανθιμος. 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox