Συζητήσεις στον 89,5fm


Τί σημαίνει ο θόρυβος γύρω από το λεγόμενο «Ευαγγέλιο του Ιούδα»;Αθήνα, 12 Απριλίου 2006


Στις 11 Απριλίου, από την Ελληνική έκδοση του ΝATIONAL GEOGRAPHIC κυκλοφόρησε στην γλώσσα μας το απόκρυφο κείμενο, το ονομαζόμενο «Ευαγγέλιο του Ιούδα». Ο θόρυβος που, παραμονές Μεγάλης Εβδομάδας, ξέσπασε στο εξωτερικό, μεταφέρθηκε και εις τα καθ’ ημάς, με υπερβολικό, ως συνήθως, τρόπο. Πάμπολλοι «ειδήμονες» από τα ΜΜΕ, βρήκαν την ευκαιρία να κατασπιλώσουν και να αμφισβητήσουν την αλήθεια της Χριστιανικής Ορθόδοξης Πίστεως. Για το θέμα αυτό, στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα πλαίσια της εκπομπής «Ο Ρυθμός Της Πρωϊας» διεξήχθη συζήτηση με την συμμετοχή ειδικών καθηγητών της θεολογίας και Ιεραρχών, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο.

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογίας στο Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Γαλίτης τόνισε: «Γίνεται πολύς θόρυβος για ένα καθαρά επιστημονικό γεγονός, αφού τα απόκρυφα κείμενα ανήκουν στην ειδικότητα των Καινοδιαθηκολόγων. Ορισμένοι επιτήδειοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να πλήξουν την Εκκλησία και την Χριστιανική πίστη. Όλοι γνωρίζουμε τα τέσσερα Ευαγγέλια. Όμως, λίγοι, γνωρίζουν τα απόκρυφα «Ευαγγέλια» που εγράφησαν αφ’ ενός μεν από ευσεβείς Χριστιανούς με φανταστικές επιπροσθέσεις, αφ’ ετέρου δε από αιρετικούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν «Ευαγγέλια» ψευδεπίγραφα και πλαστά για να διαδώσουν τις ιδέες τους. Κυρίως εγράφησαν από τους Γνωστικούς, μια φοβερή αίρεση, που, μέσω των μεθόδων τους, έγραψαν περί τα 48 «Ευαγγέλια»! Από το 180 μ.Χ ο Άγιος Πατήρ της Εκκλησίας, ο Ειρηναίος Λουγδούνου, έγραψε κατά των «Ευαγγελίων» αυτών. Ο Γνωστικισμός, για την Εκκλησία, ήταν χειρότερος κίνδυνος και από τους διωγμούς, αφού παραχάραζε την αλήθεια της Πίστεως. Ο Άγιος Ειρηναίος, έγραψε εκτενές σύγγραμμα κατά των αιρέσεων αυτών. Εκεί αναφέρεται στο κείμενο το ονομαζόμενο σήμερα «Ευαγγέλιο του Ιούδα». Με το κείμενο αυτό συμβαίνει ό,τι και με τα ανακαλυφθέντα πριν από λίγο καιρό «Χειρόγραφα της Νεκράς Θαλάσσης». Το ίδιο έγινε και με το διαβόητο μυθιστόρημα «Κώδικας Ντα Βίντσι». Όλα αυτά αποδείχθηκαν έωλα και βεβαίως, δεν ανέτρεψαν τον Χριστιανισμό, όπως κάποιοι θα επιθυμούσαν. Πρόκειται για τους «Γραώδεις Μύθους» που ανέφερε ο Απόστολος Παύλος»

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Βούλγαρης, τόνισε: «Κατ’ αρχήν θέλω να πω ότι η όλη προσπάθεια η οποία γίνεται για να προβληθεί το «Ευαγγέλιο» του Ιούδα αυτές τις ημέρες και η πολεμική την οποία δέχεται ο Χριστιανισμός και ιδιαίτερα η Ορθόδοξος Χριστιανική Εκκλησία κανοναρχείται από κάποια κέντρα. Δεν θέλω να πιστεύω ότι κανοναρχείται και κατευθύνεται από πολιτικά κέντρα ή από αιρετικά. Αυτό θα ήταν πολύ τραβηγμένο. Εκείνο, όμως, που πιστεύω είναι ότι κανοναρχείται από τους εκδότες του κειμένου αυτού. Πρόκειται για ένα κείμενο απόκρυφο, ψευδεπίγραφο και αιρετικό. Ο πρώτος που μας μιλά για αυτό είναι ο Άγιος Ειρηναίος της Λυών, ο δεύτερος ο Άγιος Επιφάνιος, Επίσκοπος Σαλαμίνος Κύπρου. Ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, όπως και άλλα τέτοια κείμενα. Και η Εκκλησία μιλά εναντίον αυτού του κειμένου από τον 2ο αιώνα. Το κείμενο αυτό ανήκει στα κείμενα του Γνωστικισμού, που όλα έχουν μυθολογικό χαρακτήρα. Το λεγόμενο «Ευαγγέλιο του Ιούδα», είναι γραμμένο από κάποιους Γνωστικούς Αιρετικούς, που, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, αποτελεί αποκύημα φαντασίας. Χρησιμοποιήθηκε το όνομα του Ιούδα, αλλά ξέρουμε ότι ο Ιούδας μετά την προδοσία «απελθών απήγξατο». Με άλλα λόγια, έδωσε τέλος στη ζωή του. Το κείμενο ενδιαφέρει μόνο επιστημονικά, για την διερεύνηση των πρώτων αιρέσεων. Το πλήρωμα της Εκκλησίας δεν πρέπει να σκανδαλίζεται».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, επισήμανε: « Η γνώμη μου είναι ότι οι Χριστιανοί, βιώνουμε πάντα αυτά που είπε ο Συμεών ο Θεοδόχος : «Ούτος κείται είς ανάστασιν και πτώσιν πολλών και είς σημείον αντιλεγόμενον». Ο Χριστός είναι σημείον αντιλεγόμενον. Άλλοι βρίσκονται μπροστά Του για να προσκυνήσουν και άλλοι για να βλασφημήσουν. Από την ώρα που γεννήθηκε, ενώ οι τρεις μάγοι προσκυνούσαν και οι ποιμένες ανυμνούσαν, ο Ηρώδης εταρράσετο. Και εις Τον Σταυρόν ακόμα δεξιά Του ήταν ένας μετανοών ληστής και αριστερά Του ένας βλασφημών ληστής. Επομένως δεν είναι εις την Εκκλησιαστική μας ζωή και παράδοση άγνωστα τα φαινόμενα αυτά. Ζούμε με αυτά. Σημασία πάντως δεν έχει το τί παρατηρούμε, αλλά σημασία έχει εμείς πού τοποθετούμε τον εαυτό μας. Εάν δηλαδή, εγώ και εσείς είμαστε σε παράταξη με εκείνους που προσκυνούν τον Κύριο, με εκείνους που τον γνωρίζουν. Μάλιστα, η Αγία Γραφή, η Παλαιά Διαθήκη, κυρίως, δεν αναφέρει καν προδοσία. Εκτός από μια μικρή αναφορά του Ιερεμία και τίποτε άλλο. Δεν αναφέρει τίποτε, ακριβώς για αυτό το λόγο, για να μην ισχυριστεί ο προδότης ότι έκανα την προδοσία επειδή το έλεγε η Γραφή ότι ήμουν όργανο στο σχέδιο Του Θεού».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox