Συζητήσεις στον 89,5fm


Τι συμβαίνει με τα Πανεπιστήμια μας;Αθήνα, 11 Απριλίου 2006


Συζήτηση από την συχνότητα των 89,5 FM του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος διεξήχθη στα πλαίσια της εκπομπής ο Ρυθμός της Πρωίας, για τον αναβρασμό στο χώρο των Πανεπιστημιακών. Ο αναβρασμός αυτός έχει να κάνει με τις συζητήσεις για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων μας, η οποία εμποδίζει την ομαλή λειτουργία τους. Στην εκπομπή μίλησαν:

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Λάβδας, ο οποίος είπε: «Υπάρχει όντως, μια διχογνωμία μεταξύ των Πανεπιστημιακών και του Υπουργείου Παιδείας. Από την πλευρά των διοικήσεων υπάρχουν δύο μεγάλα ζητήματα Α) Η υποχρηματοδότηση Β)Το ζήτημα της λειτουργίας του ασύλου και γενικότερα της εσωτερικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Πανεπιστήμιο σημαίνει έρευνα, παραγωγή και διάδοση επιστήμης. Το Πανεπιστήμιο σήμερα, οφείλει να ενισχυθεί από οικονομικής απόψεως. Είναι κατεπείγον».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, καθηγητής κ. Ανδρέας Καραμάνος, τόνισε:« Η Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το αυτονόητο. Στην πρώτη σύνοδο Πρυτάνεων, μετά την ανάληψη της νέας ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας, οι Πρυτάνεις εξέφρασαν την αγωνιώδη παράκληση, κάντε κάτι για τα Πανεπιστήμια. Το ΥΠΕΘΑ αγωνίζεται για αυτό. Η αύξηση των δαπανών φέτος, ήταν η υψηλότερη των τελευταίων ετών. Σήμερα, με βρίσκετε στην Κίνα, στα πλαίσια της επισκέψεως της Υπουργού Παιδείας κ. Γιαννάκου. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται έντονα για τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική γλώσσα. Έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχες έδρες στο Κινέζικο Πανεπιστήμιο. Η Υπουργός Παιδείας, υπέγραψε κοινό σύμφωνο με την Κινεζική ηγεσία, στα πλαίσια μιας ευρύτερης συνεργασίας, για την ενίσχυση τέτοιων πρωτοβουλιών».

Ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ανέστης Κεσελόπουλος, επεσήμανε: «Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν παράλληλοι μονόλογοι, αλλά γνήσιος διάλογος για το θέμα. Τα Πανεπιστήμια δεν αναβαθμίζονται με λόγια. Η υποχρηματοδότηση κάνει τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές να μην έχουν ούτε αίθουσες να διδάξουν και να περιπλανώνται. Χρειάζονται χρήματα για τα απαραίτητα. Αυτά που στην Ευρώπη είναι αυτονόητα σε κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox