Συζητήσεις στον 89,5fm


Εβδομάδα Ιερατικών ΚλήσεωνΑθήνα, 23 Μαρτίου 2006


Η εβδομάδα των Ιερατικών Κλήσεων ( Γ’ εβδομάδα των νηστειών) που φέτος διαρκεί από 20-26 Μαρτίου, έδωσε το έναυσμα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, να κάνει εκτενείς αναφορές και αφιερώματα. Στις ειδικές αφιερωματικές εκπομπές αλλά και στις κοινωνικές εκπομπές του σταθμού μας συμμετείχαν:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κος Χριστόδουλος, ο οποίος επισήμανε: « Η καθιέρωση, από μέρους της Ιεράς Συνόδου μιας Εβδομάδας κάθε χρόνο ως εβδομάδας καλλιέργειας των Ιερατικών Κλίσεων αποβλέπει στο να προσελκύσει την προσοχή των νέων ανθρώπων, αυτών οι οποίοι έχουν από το Θεό «φυτεμένη» μέσα τους αυτή την επιθυμία και αυτόν τον Άγιο πόθο να γίνουν ιερείς του Θεού, να Τον διακονήσουν και στο θυσιαστήριο και μέσα στην κοινωνία και από τον Ιερό Άμβωνα. Βεβαίως, αυτό δεν πρέπει να είναι μόνο μέριμνα του Αρχιεπισκόπου ή μόνο μέριμνα των Ιεραρχών, αλλά πρέπει να είναι μέριμνα όλων των κληρικών μας και μάλιστα των πνευματικών πατέρων, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να καλλιεργήσουν τον ιερό πόθο μέσα στις ψυχές των νέων παιδιών που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, ο πόθος αυτός, να καεί από το λίβα της απιστίας ή από το Βοριά της αθεΐας και τον πειρασμό του κόσμου αυτού».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Τίτος είπε: « Ο κληρικός είναι τύπος Χριστού, συνεχιστής των Αποστόλων. Πρέπει να συνειδητοποιεί την αποστολή του. Όπως δεν κρύβεται η πόλη που βρίσκεται πάνω στο όρος, έτσι και ο Ποιμήν που οδεύει μπροστά και καθοδηγεί, οφείλει να στέκεται επαξίως στην ιεροσύνη. Ο κληρικός οφείλει να τιμά την κλήση. Όμως οι δυσκολίες δεν λείπουν, ο διάβολος πειράζει τους κληρικούς. Γι’ αυτό η ζωή των κληρικών, οφείλει να στηρίζεται στην πέτρα της πίστεως βιωματικά. Να ασκείται στην πνευματικότητα».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Συνοδικός Σύνδεσμος στην Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του εφημεριακού κλήρου, τόνισε: «Η Θεία εντολή “ πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη” προϋποθέτει την ύπαρξη των Κλίσεων. Κλίση είναι ο Ιερός πόθος και η έφεση του νέου προς την ιεροσύνη. Όταν η κλίση αυτή είναι γνήσια και ώριμη, τότε η κλίση είναι βεβαία και αυθεντική όπως ήταν των Αγίων Προφητών, Αποστόλων και Ιεραρχών της Εκκλησίας μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος τόνισε: «Από την Μυτιλήνη στέλνουμε αισιόδοξο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Έχουμε μεγάλη προσέλευση νέων στην ιεροσύνη. Σε 72 ενορίες έχουμε 85-86 ιερείς. Μάλιστα από την Μυτιλήνη στέλνουμε κληρικούς σε Μητροπόλεις του εξωτερικού (π.χ Σουηδία, Ν Αφρική) και εξυπηρετούμε τους τριάντα περίπου Ορθοδόξους Χριστιανούς, τους εναπομείναντες στη Σμύρνη μας, μαζί με τους υπαλλήλους του Προξενείου και τους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ. Η Εκκλησία μας με πολλούς τρόπους φροντίζει να κρατά τους νέους κοντά Της και στον τόπο τους».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Αμβρόσιος τόνισε: «Πράγματι, οι εκκλησιαστικές σχολές αποτελούν φυτώρια των Ιερατικών Κλίσεων. Επίσης στα κατηχητικά σχολεία θα πρέπει να καλλιεργείται η Ιερατική Κλίση, στα πλαίσια του προγράμματος της εβδομάδας. Ακόμα, τα κατηχητικά σχολεία θηλέων μπορούν να συνεισφέρουν γιατί σήμερα προβληματιζόμαστε και με την έλλειψη υποψηφίων πρεσβυτέρων».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ. Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, μας είπε: «Είναι πράγματι, πολύ σημαντικό ότι κάθε χρόνο η Εκκλησία μας θέλει να αναδείξει το θέμα των Ιερατικών Κλίσεων και για αυτό έχει οριστεί αυτή η εβδομάδα, η οποία καταλήγει την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Είναι πολύ σημαντικό θέμα για την Εκκλησία να έχουμε κλήρο κατηρτισμένο, με ήθος και με μόρφωση. Σήμερα όλοι μας θέλουμε και ζητούμε να έχουμε καλούς κληρικούς, οι οποίοι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος για το ίδιο θέμα ανέφερε: « Εμείς έχουμε μια παράδοση εδώ στη Μητρόπολη Χαλκίδος, την οποία καλλιέργησε με πολύ υπευθυνότητα ο Άγιος, πρώην Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην εξεύρεση καλών προσώπων για την ιεροσύνη. Τα παιδιά επειδή βλέπουν την ιδιαίτερη προσοχή και αγάπη του Ποιμενάρχου τους αλλά και των πατέρων της Εκκλησίας, φιλοτιμούνται και εργάζονται περισσότερο για να οικοδομηθούν πνευματικά και να ετοιμασθούν ώστε, όταν έρθει η ευλογημένη ώρα, να λάβουν στην Αγία μας Εκκλησία το μυστήριο της ιεροσύνης».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων και Νεαπόλεως κ. Προκόπιος τόνισε: «Στην σημερινή μαζική και δύσκολή εποχή, είναι πράγματι εκπληκτικό το γεγονός ότι υπάρχουν νέα παιδιά που νοιώθουν την επιθυμία της Ιερωσύνης, παρά το αρνητικό κλίμα που πολλές φορές επικρατεί».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης είπε: «Ανήκουν έπαινοι στην Εκκλησία μας που αφιερώνει μια ολόκληρη εβδομάδα, στις ιερατικές κλήσεις. Εάν σε ένα παιδί φανερωθεί η επιθυμία να γίνει κληρικός, οι γονείς θα πρέπει να θεωρήσουν το γεγονός ως ιδιαίτερα ευλογία από τον Θεό».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος είπε: «Να ευχηθώ ως Ποιμένας της Εκκλησίας με την προσευχή μου, να αυξηθούν οι Ιερατικές Κλίσεις γιατί έχουμε κρίση των Ιερατικών Κλίσεων και δεν είναι μόνο θέμα των Επισκόπων Ποιμένων της Εκκλησίας, αλλά είναι θέμα όλων των Ιερέων και των γονέων των παιδιών, όπου πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο, τα παιδιά να θέλουν να γίνουν Ιερείς και οι γονείς να τα αποτρέπουν».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox