Συζητήσεις στον 89,5fm


Ο αποφυλακισθείς Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κος Ιωάννης, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της ΕλλάδοςΑθήνα, 9 Μαρτίου 2006


Κατόπιν συντoνισμένων προσπαθειών του Ορθόδοξου κόσμου, με πρωτοστατούσα την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χριστόδουλο, αποφυλακίσθηκε ο κρατούμενος υπό απάνθρωπες συνθήκες Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κος Ιωάννης. Πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη στα Εκκλησιαστικά πράγματα των Βαλκανίων. Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης, τρεις μόλις μέρες μετά την αποφυλάκιση του, μίλησε σήμερα 9 Μαρτίου στον Ραδιοφωνικό μας σταθμό:

«Ήθελα να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τις προσπάθειες τους να απελευθερωθώ. Ήθελα να ευχαριστήσω βαθύτατα και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις πολλές εκπομπές που έκανε για την περίπτωσή μου, οι οποίες ακούσθηκαν και εδώ στη χώρα μας. Άκουσα και μέσα στη φυλακή, τα όσα κάνατε ως Ραδιοφωνικός Σταθμός για μένα. Κατηγορήθηκα για αναζωπύρωση του Εθνικού και θρησκευτικού μίσους στη χώρα μου. Το μόνο που κάναμε ήταν να μιλήσουμε και να κηρύξουμε την αλήθεια της πίστεως. Στη φυλακή των Σκοπίων, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει από την εποχή των κομουνιστικών καθεστώτων. Εμένα με φυλάκισαν, για πολιτικούς λόγους. Στη φυλακή είχα μαζί μου στα Ελληνικά την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Μου τα κράτησαν, με την είσοδό μου, όπως και τα Ελληνικά βιβλία που ζητούσα. Δεν μου έδιναν την κατάλληλη διατροφή, παρ’ ότι είμαι διαβητικός. Από εδώ και πέρα περιμένουμε να αλλάξει ο ισχύων νόμος για την θρησκευτική ελευθερία και να προσαρμοσθεί στα Ευρωπαϊκά δεδομένα, για να είμαστε νόμιμοι. Αλλά και με τον ισχύοντα νόμο, πάλι νόμιμοι είμαστε. Η υπόθεσή μας εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο και εφ’ όσον δικαιωθούμε, θα καταφύγουμε στο Δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Επειδή μας εξόρισαν από το Μητροπολιτικό Μέγαρο και από τα Μοναστήρια μας και γκρέμισαν τους ναούς μας, περιμένουμε οικονομική βοήθεια από την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Ελληνικό λαό, για να μπορούμε να ζούμε την ελευθερία της πίστεως. Όλοι οι Ορθόδοξοι οφείλουμε να οικοδομούμε την ενότητα στο θεμέλιο της πίστεως. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οδηγούν στην απαίτηση για ενότητα στην πίστη. Αυτή γεννά και την ενότητα των λαών μας, η οποία μάς είναι τόσο απαραίτητη. Ευχαριστούμε και πάλι όλους τους αδερφούς του πληρώματος της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους Ποιμενάρχες της και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όταν έχουμε τέτοιους αδελφούς, με την χάρη του Θεού, αντέχουμε στην κάθε δοκιμασία. Τώρα, για να έρθω στην Ελλάδα θα πρέπει να μου επιστραφεί το διαβατήριο. Νομίζω ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Όταν θα γίνει θα έρθω αμέσως στην Ελλάδα ώστε να ευχαριστήσω από κοντά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο αλλά και τους άλλους Ιεράρχες».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox