Συζητήσεις στον 89,5fm


Ο Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος δίπλα στον αγώνα της ΚύπρουΑθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2006


Οι προκλητικότατες δηλώσεις του επικεφαλής της Βρετανικής διπλωματίας κ. Τζακ Στρό στην Βρετανική Βουλή των κοινοτήτων, για «Eλληνοκυπριακή Κυβέρνηση», για «διοίκηση του Προέδρου Παπαδόπουλου» και οι νύξεις του περί παγιώσεως της διχοτόμησης, αναστάτωσαν τον ελληνισμό της Κύπρου και της Ελλάδας. Ο Ρ/Σ της Εκκλησίας στην εκπομπή «O Ρυθμός της Πρωίας»,διεξήγαγε συζήτηση- αφιέρωμα στην οποία συμμετείχαν Ιεράρχες, παράγοντες της δημόσιας ζωής και άνθρωποι των γραμμάτων της Κύπρου. Στην εκπομπή μίλησαν:

Ο κος Άνθιμος Λυκαύγης, υπεύθυνος επικοινωνίας της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα ο οποίος μας είπε: « Αυτά που είπε ο κος Στρό, είναι έκφανση της πάγιας Βρετανικής πολιτικής. Ο κος Στρό, μίλησε για Ελληνοκυπριακή διοίκηση στην ίδια Βρετανική αίθουσα, όπου από το 1956, οι Βρετανοί ιθύνοντες μιλούν για Ελληνικό και Τουρκικό και Βρετανικό τομέα στην Κύπρο, για να εξυπηρετούν τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Η Κύπρος, οφείλει να κρατήσει την κρατική της υπόσταση ως Κυπριακή Δημοκρατία κι αυτό οφείλει να το κάνει μέσω της θέσης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Μητροπολίτης Πάφου, Πανιερώτατος κ. Χρυσόστομος μας είπε: « Με εξέπληξε η συμπεριφορά του κ. Στρό. Θέλουν να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος του Ντεκτάς. Αλλά η Κύπρος δεν μπορεί να εκφράζεται με δύο κράτη στην Ε.Ε. Η περιβόητη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων είναι αποτέλεσμα της Τουρκικής κατοχής. Απειλούν ότι θα αναγνωρίσουν τον Βορρά της Κύπρου ως Κράτος. Είναι πρωτάκουστο. Βγαίνει έξω από τη Διεθνή έννομη τάξη. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να τεθεί θέμα βάσεων. Μόνον έτσι θα συνέλθει η Μεγάλη Βρετανία. Στην Κύπρο η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική. Αλλά από καταβολής της, είναι εθναρχεύουσα. Παραμυθεί εν Χριστώ, για την σωτηρία, αλλά αγωνίζεται για την διατήρηση της γης και της πατρίδας».

Ο συγγραφέας και πρώτος λειτουργός Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, κ. Σάββας Παύλου, τόνισε: « Από το παράθυρο του γραφείου μου, που σας μιλώ, βλέπω την τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο- το μεγαλύτερο έγκλημα (οικολογικό) των Τούρκων κατακτητών. Βλέπω και το σύνθημα « τι ευτυχία να έχεις γεννηθεί Τούρκος». Σας μιλάω με φόρτιση. Η Κύπρος ανήκει πλέον στην Ευρώπη. Στο μέγα θέμα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, πρέπει να τεθούν τα προτάγματα των Ευρωπαϊκών αξιών. Η Αγγλική πολιτική σήμερα, στο όνομα των στρατηγικών της συμφερόντων, περιφρονεί τις Ευρωπαϊκές αξίες, υποστηρίζοντας την Τουρκία. Η Αγγλία αναπαράγει τη λογική των δύο οντοτήτων στο νησί, την λογική του «διαίρει και βασίλευε». Όμως έτσι η Τουρκία δεν μπορεί παρά να αποθρασύνεται».

Η ποιήτρια κ. Πίτσα Γαλάζη, αγωνίστρια της Ε.Ο.Κ.Α. και συναγωνίστρια του Αυξεντίου, μας είπε: « Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τους Εγγλέζους. Από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μας υποσχέθηκαν ελευθερία. Από το 1956 εξυπηρετούν τα Τουρκικά συμφέροντα. Το ίδιο έκαναν και το `63, το ίδιο έκαναν και το `74».

Ο ποιητής κ. Κυριάκος Χαραλαμπίδης, δήλωσε: « Το θέμα έχει βαθιές ρίζες, ανέκαθεν η Μεγάλη Βρετανία ήταν υπέρ της δουλείας και της κατοχής. Η Κύπρος, με τις βάσεις που έχουν στο νησί οι Εγγλέζοι, εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. Οι Εγγλέζοι θέλουν μια Τουρκία στην Ευρώπη, χωρίς η Τουρκία να βάλει ούτε στάλα νερό στο κρασί της».

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδας, κ. Λοϊζος Λοϊζος, τόνισε: «Δεν μας ξενίζουν οι δηλώσεις Στρό. Η τακτική της Βρετανίας είναι η εξομοίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το έκτρωμα του ψευδοκράτους. Αυτή την στιγμή ακυρώνεται η οποιαδήποτε μεσολαβητική προσπάθεια της Μεγάλης Βρετανίας. Επικροτούμε την στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου. Η μη λύση δεν είναι λύση. Αλλά καμία λύση δεν μπορεί να υπάρχει, με νομιμοποίηση των τετελεσμένων. Απαιτούμε τη συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Γιατί οι έλληνες αδελφοί πολίτες μας στηρίζουν, ασχέτως αν οργιάζουν τα ΜΜΕ. Η Κύπρος σήμερα δίνει τη μάχη του Έθνους. Κλείσιμο με το ζόρι του Κυπριακού, δεν θα φέρει λύση, αλλά θα δημιουργήσει αναταραχή».


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox