Συζητήσεις στον 89,5fm


Αφιέρωμα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς, κο ΚαλλίνικοΑθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2006


Εκτενές αφιέρωμα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο έκανε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξ αφορμής της πρόσφατης παραιτήσεώς του.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος μας είπε: «Είναι αλήθεια, ότι η ωραία αυτή απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κου Καλλινίκου, να υποβάλλει την παραίτησή του, λόγω προβεβηκυίας ηλικίας, αποτελεί παράδειγμα προς όλους μας. Το έργο του υπήρξε μεγάλο. Γνωρίζοντάς τον, λόγω κοινής καταγωγής και έχοντας μαζί του κοινό πνευματικό στην αρχή του βίου μας, στην κοινή πατρίδα μας την Ηλεία, πιστεύω ότι η παρουσία του σφράγισε τα εκκλησιαστικά μας πράγματα και του εύχομαι βίον μακρόν και ευλογημένον».

Ο Βουλευτής της ΝΔ στον Πειραιά κ. Παναγιώτης Μελάς μας τόνισε: « Η παραίτηση του Σεβασμιωτάτου είναι ένα σημαντικό γεγονός. Ο Πειραϊκός λαός τον ήθελε ακόμα και είναι στεναχωρημένος. Επί τριάντα χρόνια έχει προσφέρει μεγάλο έργο κοινωνικό και εκκλησιαστικό. Έργο προς τους εμπερίστατους και αναξιοπαθούντες. Βεβαίως, λόγοι υγείας τον αναγκάζουν να αποχωρήσει. Ο Πειραϊκός λαός τον συνοδεύει με την αγάπη του, η οποία είναι πάντα μαζί του».

Ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία» αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης μας είπε: « Από την αρχή που ο Γέροντας ήταν αρχιμανδρίτης και έκανε κηρύγματα, όταν ήμασταν παιδιά, μαθητεύσαμε στον λόγο του. Ζήσαμε σαν μια μεγάλη οικογένεια, με τον Γέροντα ως πατέρα, μέσα στη ζωή του Χριστού, με μετάνοια, εξομολόγηση. Υπάρχουν κληρικοί που μεγάλωσαν με την σκέπη του. Όλα αυτά, όλους μας, μας συγκινούν ιδιαιτέρως και ευχόμεθα να τον κρατάει ο Θεός πάντοτε στο πνευματικό του πόστο».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης, κ. Συμεών τόνισε: « Ο σεβασμός μου προς αυτόν είναι μεγάλος. Οι ρίζες της πνευματικής του πορείας, βρίσκονται στις ιεραποστολικές κινήσεις που σφράγισαν τα εκκλησιαστικά πράγματα από την αρχή του 20ου αιώνα. Το δίδυμο Μοναστικός βίος- Εκκλησιαστική Ιεραποστολή δράσης, το εναρμόνισε, το ενέταξε στην εκκλησιαστική ζωή, ως ένα εκκλησιαστικό όραμα. Λειτουργική ζωή, έντυπος εκκλησιαστικός λόγος, Ιεραποστολή και Εκκλησιαστική Ραδιοφωνία, είναι οι καρποί της πολυεδρικής και ισχυράς εκκλησιαστικής προσωπικότητός του. Το τελευταίο που θα ήθελα να σημειώσω, είναι η ηρωική απόφασή του να υποβάλλει την παραίτησή του από την ενεργό ποιμαντορία. Δίδει ένα μάθημα σε όλους τους Επισκόπους της Εκκλησίας, απέναντι σε ένα χρέος που έχουμε όλοι».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος τόνισε: « Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Πειραιώς στην Εκκλησία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Από το ‘53-‘54 που ήμουν στο λύκειο, ταύτισα την ζωή μου μαζί του και έγινε από τότε πνευματικός μου Γέροντας. Παρ’ ότι ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα καλή η υγεία του, ήταν αεικίνητος και φλογερός στη διάδοση του Ευαγγελίου. Ανέστησε την Μητρόπολη Πειραιώς και είναι λυπηρό που φεύγει από την ενεργό δράση. Εύχομαι ο Χριστός, η κεφαλή της Εκκλησίας, να τον αντικαταστήσει».

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιος Καλός, μας είπε: «Ήμουν πολύ συγκινημένος εχθές το μεσημέρι στις 2 μ.μ., όταν εγώ ως πνευματικό του παιδί, έπρεπε ως υφυπουργός Παιδείας να υπογράψω το Προεδρικό διάταγμα της αποδοχής της παραιτήσεως από την Πολιτεία. Του τηλεφώνησα και μπορώ να πω ότι με παρηγόρησε. Όλοι οι πολιτικοί του Πειραιώς, είμαστε πνευματικά του τέκνα. Το Ποιμαντικό και κοινωνικό του έργο χάραξε τα Εκκλησιαστικά και κοινωνικά πράγματα. Η ιστορία πια θα τον κρίνει. Δεν έκαμε ποτέ καμία διάκριση. Όλοι από όλα τα κόμματα συμφωνούσαν ότι υπήρξε πηγή αγάπης και ενότητος. Ο Θεός να του χαρίζει μακροημέρευση και να είναι πάντα σημείο πνευματικής αναφοράς για όλους.»

Ο Δήμαρχος Πειραιώς, κ. Αγραπίδης, κατέθεσε την γνώμη του, λέγοντας: «Έχω την αίσθηση ότι ένα μεγάλο κομμάτι ζωής αποκόπτεται από την πόλη μας. Η απόφαση δείχνει ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης, αλλά και την αγάπη του για το ποίμνιο. Όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, γνωρίσαμε την πνευματικότητά του, αλλά και το έργο του. Το περιοδικό «Πειραϊκή Εκκλησία» και ο Εκκλησιαστικός Ραδιοφωνικός Σταθμός, οι σχολές Γονέων, οι σχολές Βυζαντινής μουσικής, οι νεανικές ενοριακές συντροφιές και πλήθος άλλων πρωτοβουλιών δείχνουν πώς αντιλαμβανόταν το ρόλο της Ορθοδοξίας στο σήμερα. Ανάλογης βαρύτητας είναι και το συγγραφικό του έργο. Πρόκειται για μια προσωπικότητα που θα σημαδέψει τον Πειραιά και την Ελλάδα ολόκληρη. Η σχέση του με τους εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης υπήρξε άριστη.»

Ο Φιλόλογος και ιστορικός Συγγραφέας, κ. Σαράντος Καργάκος, μας είπε: «Ομολογουμένως έχω συγκλονισθεί. Μου είναι αδιανόητο αυτή η πυρέσσουσα προσωπικότητα να αποσύρεται. Κάποτε τον είχα χαρακτηρίσει ακαταπόνητο, όπως το μυρμήγκι. Βεβαίως τον τελευταίο καιρό υπέστη πολλές επιθέσεις. Θυμάμαι τα λόγια του Βίκτωρος Ουγκό: «Από έναν λευκό κύκνο, δεν μπορούν να πέσουν παρά λευκά φτερά». Θυμάμαι τα πρώτα βήματα του Ρ/Σ και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Ήταν ένα πνευματικό πανηγύρι. Θέλω να πιστεύω ότι και με την απόσυρσή του, δεν θα πάψει να δημιουργεί. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τη διακονία του, στον Πειραιά και την Ελλάδα. Ήταν ένας άνθρωπος αυστηρός. Πρώτα απέναντι στον εαυτό του. Γι’ αυτό θεώρησε ότι δεν θα μπορούσε να επιβαρύνει άλλο το Ποίμνιο. Θέλω να πιστεύω ότι η υγεία του θα αποκατασταθεί και θα έχουμε τη χαρά να τον έχουμε πάλι μαζί μας.»


Εκ του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος
 


Η κατασκευή της ιστοσελίδος έγινε από τον Κλάδο Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή του περιεχομένου χωρίς την γραπτή έγκριση του Οργανισμού.
Copyright(c) 2004

WebDesign by TemplatesBox